Ris ras, casa! (Cabrils part III)

En aquesta tercera part per Cabrils (Maresme), farem un tomb per la sagrera.  Aquesta era una zona inviolable de trenta passes (sagrades) al voltant de les esglésies. Com als jocs infantils en què entres a casa i ningú et pot tocar.

Aquest fet sorgeix a Catalunya al segle XI com a protecció contra l’extorsió feudal i va originar els primers nuclis urbans. Sovint són carrerons estrets on les cases s’amunteguen per aprofitar l’espai. 

Sóm a la plaça de l’Església.

A mà dreta tenim l’emblemàtic Hostal de la Plaça, un edifici del segle XVIII, conegut popularment com el ‘clavaclaus’ perquè totes les parets eren plenes d’antigues claus de ferro. Les rajoles amb el nom de l’establiment són del prestigiós ceramista Joan Baptista Guivernau, a qui es deu la recuperació de la rajola tradicional catalana durant els anys 50.

Cabrils

Quatre generacions donant de menjar.

Al davant, la font de la Plaça, amb les rajoles verdes i grogues que ja trobem d’allò més familiars i un animal marí que, tot i que no té cap humà, recorda el tritó mitològic (fill de Posidó). Però m’agrada més pensar que és el Peix Nicolau, un nen que, segons una llegenda mallorquina, de tant anar al mar es convertí en peix.

Cabrils

De tant nedar, el nen es convertí en peix.

Al costat s’aixeca l’església de la Santa Creu, del segle XVIII, amb una façana barroca molt senzilla. El campanar va ser acabat a principis del XX amb l’ajut de la família Tolrà.

Cabrils

Fixeu-vos amb la creu entre dos xiprers. De fet, n’hi ha un plantat a la porta. Aquest arbre té diferents simbologies dins el cristianisme. Com que sempre és verd i mira al cel, se’l coneix com l’arbre de la vida. Antigament es plantava a la porta de les masies catalanes com a símbol d’hospitalitat. 

Cabrils

Símbol d’espiritualitat i benvinguda.

Resseguim la nau per fora. A la cantonada del darrere hi ha una pedra encastrada amb una inscripció, probablement reaprofitada de l’antiga església destruïda.

Cabrils

Abans, una pedra era una pedra.

Darrere de l’església tenim el magnífic edifici de les Escoles Tolrà (per a nois), una altra aportació d’aquesta família. Va ser projectat a principis del XX per Emili Sala, arquitecte modernista que va col·laborar amb Gaudí.

Cabrils

Un cognom per a l’eternitat.

Girem per Mestra Maria Rosell i pugem pel carrer Castell, per anar a veure … el castell de Can Jaumar, naturalment! Aquest fantasiós edifici de 1923 imita un edifici medieval, actualment abandonat. Manuel Jaumar, el propietari, va ser diputat i tinent d’alcalde de Barcelona.

Cabrils

Un castell de pega, però amb gràcia.

Voregem per Emili Masriera i aprofitem per tenir bones vistes de la població. Baixem per Luis Colmenar i entrem al carrer de la Creueta. Primer trobem la font de la Creueta, originalment del segle XIX. Curioses les rajoletes amb motius animals.

Cabrils

La sargantana es vol acostar per beure a la font.

Al davant tenim la Creueta, del segle XIX. Us heu d’imaginar aquest espai sense cases, amb vistes panoràmiques de l’entorn. Aquí es va celebrar la independència parroquial de Vilassar de Dalt (1820) i cada 3 de maig s’hi fa la benedicció del terme.

Cabrils

Detall del peu de la Creueta.

El carrer baixa fent un giravolt. No és que us vulgui fer donar la volta perquè sí, però així, com que les distàncies són curtes, veieu la vila amb profunditat.

Cabrils

L’art als petits detalls.

Tornem a espetegar al carrer Luis Colmenar, un vial amb escales d’un fort pendent.

Cabrils

No trobareu cap carrer pla en tota la vila.

A tot arreu hi ha curiosos detalls, antics i actuals, que ens parlen de qui hi viu.

Cabrils

Queda clar?

Entrem al passatge de la Font Sagrera i el seguim fins al final on trobarem la font. Antigament l’aigua brollava de terra fent girar una roda.

Cabrils

Un racó amagat i tranquil.

Baixem per les escaletes, amb les rajoles verdes i grogues, i aviat arribarem al punt d’inici.

Aquesta és una visita només al barri antic de Cabrils. Als voltants hi ha més coses interessants, però les deixem per a una altre ocasió.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s