Salut a la natura

Actualment, fins i tot les garrepes companyies d’assegurances, inclouen els serveis de balneoteràpia i altres teràpies naturals. Però fa poc més d’un segle, això de fer salut estava lluny de ser prescrit per un facultatiu a un pacient qualsevol.

Nascut a Viladrau (Osona) a finals del segle XIX, Ramon Bofill i Galles va ser pioner en la realització de tractaments d’ortodòncia en l’àmbit nacional. En general, l’odontologia encara no s’havia estès com ara, que fins i tot tanquen les clíniques per passar-se de llestes.

Per la consulta que Bofill tenia a Barcelona, desfilava el més selecte de la burgesia catalana, que a més de tenir dents corcades, també es posaven malalts, pobrissons.

Als pacients que a més, tenien problemes respiratoris, el doctor Ramon els recomanava passar l’estiu a Viladrau, el seu poble natal, amb una climatologia favorable per a recuperar-se.

Viladrau, Osona,
L’acabat exterior de l’hostal sempre va ser de pedra vista i maó.

Promotor de turisme saludable.

A propòsit d’això, cal dir que, mentre Bofill estudiava batxillerat, va tenir Valentí Carulla com a company d’estudis.

Carulla va fer estudis de farmàcia i de medicina i més tard seria el gran impulsor de la modernització de l’Hospital Clínic de Barcelona. Imagino que va ser decisiva una malaltia pulmonar que patí de jove.

Probablement aconsellat pel seu amic Bofill, Carulla es traslladà a Viladrau on visqué més d’un any i on sembla que els bons aires l’ajudaren a recuperar-se totalment.

Amb tant de malalt recuperant-se a Viladrau, aviat els estius es convertiren en animades trobades de la jet set barcelonina i feia falta un -bon- lloc per acollir-los i tenir-los ben distrets.

Gràcies principalment a la bona entesa entre Carulla i l’alcalde Ariet, qui també era doctor, es milloraren les comunicacions amb la vila, arranjant la carretera fins a Seva. S’editaren guies amb excursions pels voltants de la població, perquè els malaltissos rics poguessin caminar i fer salut a la natura.

Quina excursió fem avui?

Hotel amb vistes.

Però probablement, el principal esdeveniment que va consolidar la colònia estiuejant, va ser la construcció de l’Hotel Bofill el 1898. Comptava amb cinquanta dormitoris on s’allotjaren il·lustres personatges, com Verdaguer, qui va fer la pujada al Matagalls.

El projecte de l’hotel va anar a càrrec de Josep Domènech i Estapà, arquitecte tarragoní, que en aquell moment estava immers en les obres de l’Hospital Clínic. Sembla evident que el devia recomanar el doctor Carulla.

Viladrau, Osona,
Griu guardant l’entrada de l’hostal.

Estapà, que no semblava molt afí al corrent modernista, ens va deixar obres com l’Observatori Fabra, l’asil que actualment conté el Museu de la Ciència o l’edifici de Catalana de Gas i Electricitat del Portal de l’Àngel.

L’afluència de visitants anava augmentat, de manera que el 1910 l’hotel va ampliar les instal·lacions amb un annex a la part posterior per acollir el casino. Actualment la magnífica sala amb acolorits finestrals funciona com a menjador.

De mica en mica, es comencen també a arranjar cases del poble i a construir nous xalets, ocupats només durant els tres mesos d’estiu.

Viladrau, Osona,
Bones vistes des de l’hostal.

La plaça del doctor.

A pocs metres de l’hotel, a tocar de l’ermita de la Pietat, hi havia el cementiri. La seva proximitat devia recordar als estiuejants el contrari del que havien vingut a fer.

Així doncs, es van traslladar les restes als afores de la població i l’espai es convertí en una placeta amb vistes a l’hotel i al Montseny. Tot plegat, gràcies a les més que generoses contribucions de Valentí Carulla, a qui li van dedicar la nova plaça.

Viladrau, Osona,
Ermita de la Pietat.

Una placa de bronze amb el bust del doctor, recorda el fet. Al peu llegim la signatura D. Pradell. Nascut a Barcelona el 1867, Damià Pradell i Pujol va ser un escultor, retratista i medallista que, tot i el seu estil naturalista, va flirtejar amb el modernisme.

Fill d’un prestigiós ebenista, va ser deixeble de notables escultors com Rossend Nobas o Venanci Vallmitjana. Va marxar a Paris per a continuar els estudis on, gràcies al fet que venia d’una família acomodada, va viure millor que altres artistes de l’època.

Va realitzar diverses exposicions a Barcelona i Madrid, però potser degut a l’escassa producció, la seva vida és pràcticament una incògnita.

Viladrau, Osona,
En record del doctor Carulla.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més:

Què veure a prop:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s