Misteris al cim de la muntanya

L’extens municipi de Guixers -Solsonès- l’habiten uns pocs privilegiats, escampats per una variada orografia. El topònim prové dels nombrosos jaciments de guix que, explotats des del segle XII fins avui, han estat una de les principals fonts de l’economia.

Guixers. Vall de Lord. Solsonès

Encara que existeixen petjades de la prehistòria, el principal patrimoni que ha perdurat es remunta a partir del segle X. Es tracta d’un bon grapat d’esglésies, inicialment romàniques i que el temps ha anat modificant.

Guixers. Puig-Aguilar. Vall de Lord. Solsonès

Vora del riu, trobem la senzilla església de Santa Maria de Valls, actualment parròquia del municipi.

Guixers. Vall de Lord. Solsonès. Romànic

A l’altre costat, el mil vegades refet cementiri, conserva alguna llosa interessant.

Guixers. Vall de Lord. Solsonès. Cementiri
Guixers. Vall de Lord. Solsonès. Cementiri

A pocs metres tenim la Casa Nova de Valls, seu de l’ajuntament. La bandera que oneja, que més aviat recorda el paper d’embolicar d’uns grans magatzems, és la simplificació dels ‘rocs’ de l’escut, que fan referència a una muntanya de guix. Malgrat això, crec que antigament l’escut lluïa una planta lleguminosa anomenada guixó.

Guixers. Vall de Lord. Solsonès. Bandera

Misteris arreu.

Una pista d’infart remunta la vall i ens porta al peu del Puig Aguilar. El nom no té res a veure amb àliga, sinó amb agulla. Amb bona vista i alguna dosi d’imaginació descobrim un roc que, diuen, té forma punxeguda i que ha donat peu a les més imaginatives interpretacions. Hi ha qui creu que, com les piràmides, era com una antena que captava energies misterioses.

Guixers. Puig-Aguilar. Vall de Lord. Solsonès

També es diu que el meravellós prat verd que hi ha als peus, va ser arrodonit, molt abans que les vaques pasturessin i que s’hi plantés al mig l’interessant santuari de Santa Maria de Puig Aguilar.

Les successives remodelacions li han canviat totalment la fesomia, fins al punt de dubtar que es tracti d’un edifici romànic.

Guixers. Puig-Aguilar. Vall de Lord. Solsonès

El més peculiar, són els estranys relleus de la portalada. Un àngel, la mare de Déu, un difunt, carotes i decoracions circulars, porten de cap als entesos. Hi ha qui diu que són elements reaprofitats de la primitiva capella. Resulta ben inusual trobar representat un enterrament en una porta.

El traç esquemàtic d’aquestes representacions potser és degut a algun artesà de vés a saber quan, ja que tampoc ha estat possible datar aquesta decoració. Les imatges, tallades matusserament, tenen un aire ingenu i elemental, com realitzades per una mà inexperta.

Guixers. Puig-Aguilar. Vall de Lord. Solsonès. Romànic

La representació de la mare de Déu amb l’infant als braços sembla que hauria de ser posterior al segle XII. De totes maneres, en la meva opinió, presenten similituds amb altres manifestacions anteriors al segle X, dins el que generalment es denomina preromànic.

Guixers. Puig-Aguilar. Vall de Lord. Solsonès. Romànic

La forma circular pot ser una antiga herència relacionada amb el culte solar. Per aquest motiu, sovint es representava, amb aquesta o mil variants més, per a foragitar éssers malignes i protegir el temple. Amb el temps s’acabaria convertint en el crismó, el monograma de Crist.

Guixers. Puig-Aguilar. Vall de Lord. Solsonès. Romànic

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més:

2 responses to “Misteris al cim de la muntanya

    • Moltes gràcies! Aquest article és la segona vegada que l’escric. Per algun misteri informàtic va desaparèixer del blog. Abans escrivia directament al blog. Ara ja he après la lliçó 😘

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s