Fer escola

En Josep va néixer el 1557 al municipi aragonès de Calassanç. Després de fer els estudis primaris, marxa a Lleida a estudiar filosofia i teologia, ja que vol ser sacerdot, fet que té lloc el 1583.

Esdevé rector de diverses parròquies del bisbat d’Urgell, però fa la maleta i se’n va a Roma. Al cap de pocs anys, el Tiber es desborda i provoca una catastròfica inundació.

Mentre ajuda els afectats, s’adona que els menors sense mitjans no tenen accés a una formació. Proposa a eclesiàstics i nobles crear una escola gratuïta i ja podeu pensar què li van dir. Però ell, tossut com era, el 1597 va aconseguir un espai on donava classes gratuïtes als nens del barri.

Mosaic, Sant Josep de Calassanç, Institut Broggi, Barcelona

Altres professors s’entusiasmaren amb la idea i, uns quants anys més tard, Josep de Calassanç fundà les Escoles Pies, dedicades a oferir formació gratuïta. D’aquí deriva el mot escolapi per a designar els clergues d’aquest orde. No confondre amb Esculapi -amb u-, déu grec de la medicina ni amb Heràclides Escolapi -amb o-, metge grec del segle V aC.

A Catalunya es van establir el 1638, quan Josep encara era viu, després a Moià i de mica en mica, per tot el territori. Els acords amb els ajuntaments i les donacions particulars feien possible la gratuïtat de l’ensenyament.

Josep de Calassanç és venerat com a sant, des que Climent XIII el va canonitzar, dos-cents anys després del seu naixement.

Mosaic, Sant Josep de Calassanç, Institut Broggi, Barcelona

A Barcelona, després de la guerra civil, reiniciaren l’activitat educativa al barri de la Mina i Can Tunis i a poc a poc obriren nous centres a altres punts de la ciutat.

En un joc de dates que no he pogut aclarir, el 1956 es construeix el centre del carrer de Sant Quintí. El 2011, en una rentada de cara a tots els nivells, l’institut canvià de direcció i es batejà amb el nom del cirurgià barceloní Moisès Broggi.

Per al vestíbul de l’entrada, Armand Olivé-Milián va realitzar un gran mosaic que em temo que les darreres reformes van fer desaparèixer. A la façana també hi ha setze discrets mosaics, probablement deguts a un altre ceramista.

Mosaic, Sant Josep de Calassanç, Institut Broggi, Barcelona

Els plafons representen matèries ensenyades al centre. Així doncs trobem la literatura, matemàtiques, geometria, ciències naturals i anatomia, física i química, art i història.

Ocupant diversos mosaics, veiem representat l’ensenyament de la religió i el catecisme. Sense oblidar l’esport, disciplina incrementada precisament durant els anys en què s’inaugurà el centre.

Els mosaics, realitzats amb tessel·les quadrades de només cinc colors, demostren que al darrere hi ha un gran artista. Espero algun dia saber qui és.

Mosaic, Sant Josep de Calassanç, Institut Broggi, Barcelona

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Sant Quintí, 32. Barcelona

Saber més:

Què veure a prop:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s