Units per l’art

Eclipsats per la fama de la seva obra com a vitraller, els murals ceràmics de Joan Vila-Grau, són una part indissociable d’aquest polifacètic artista barceloní.

La seva trajectòria va començar amb una pintura figurativa que, a partir dels anys setanta derivaria cap a l’abstracció, amb obres mixtes, és a dir, pintura-escultura.

En el vitrall segueix una evolució similar, però acaba amb la desaparició de la iconografia, treballant només els valors del color i la llum. La seva culminació en aquest sentit, la trobem en la realització dels vitralls del Temple de la Sagrada Família de Barcelona.

La faceta com a muralista neix el 1955, col·laborant amb el ceramista Jordi Aguadé. Els murals ceràmics posen en evidència textures i volums i un delicat sentit del color.

Vida-Grau, Aguadé, mural, ceramista, ceràmic, Arenys de Mar, maresme

Activitats a la paret.

A la façana del Cinema Parroquial d’Arenys de Mar, trobem una obra primerenca de l’artista, de la qual sembla que la pàgina web de l’artista ha decidit prescindir. Una llàstima.

Per posar una data, suggereixo que va ser realitzat durant la dècada dels seixanta, quan Vila-Grau començava la transició de la figuració cap a l’abstracció. La pesada herència de ser fill d’un artista també famós, el va portar a dir als anys setanta: “Per a poder tenir una mirada nova, cal desfer-se de qualsevol educació prèvia”.

Vida-Grau, Aguadé, mural, ceramista, ceràmic, Arenys de Mar, maresme

Una mica tapades pel marc, hi ha les signatures de l’artista i del ceramista.

El mural mostra personatges de diverses edats, en actituds relacionades amb el centre parroquial. Si no vaig errat, a més de llegir i cantar, sembla també haver-hi qui juga a ping-pong i qui sosté una pilota.

També veiem representada l’amistat i la concòrdia (el colom blanc). Dedueixo que les dues primeres figures de l’esquerra, convenientment separades de la resta, representen funcions de guia -espiritual- i sacerdoci. 

Vida-Grau, Aguadé, mural, ceramista, ceràmic, Arenys de Mar, maresme,

Parelles d’èxit.

Deixeble de Llorens i Artigas fins al 1950, Jordi Aguadé i Clos ha fet de tot. Podeu, per exemple, veure l’auca del Senyor Esteve al carrer de Petritxol, els meravellosos gerros a diversos museus europeus o les ingènues figuretes decoratives amb noies, sants i nens, a les pàgines de col·leccionistes.

Molt abans que ens envaïssin els dissenys suecs, Aguadé, qui havia fet una llarga estada a Suècia, va crear unes vaixelles amb innovadors i sobris dissenys, que encara avui semblen moderns.

Els grans artistes, normalment han format tàndem amb destacats ceramistes. Joan Miró va treballar amb Llorens i Artigas. Subirachs va col·laborar amb Antoni Comella. I més recentment, el pintor Lluís Roura ha vist transformats els seus quadres en mosaics, de la mà d’Armand Olivé-Milián.

Vila-Grau i Aguadé són també responsables d’altres obres, algunes de les quals les tenim a peu de carrer, com el mural que decora la façana del Col·legi de Metges de Barcelona o el de l’àrea de servei de l’A2 a Lleida.

Després d’un període d’incertesa, en què el local va estar a punt de desaparèixer, actualment segueix funcionant com a cinema del Casal Parroquial. Ja posats, seria bona idea passar-li un bon fregall al mural, per tal de restaurar els colors originals, ara amagats sota una capa de pols.

Vida-Grau, Aguadé, mural, ceramista, ceràmic, Arenys de Mar, maresme

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació:  Rial de sa Clavella, 23. Arenys de Mar

Saber més:

Què veure a prop:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s