Escampar bona olor

El mot perfumar vindria a dir produir fum amb una substància aromàtica.

Els àrabs, que abans eren molt fins, perquè l’ambient fes bona olor, van inventar un enginyós recipient, normalment de vidre, anomenat almorratxa. El sistema era ben senzill. S’emplenava amb aigua aromatitzada, normalment amb roses que s’aspergien per la casa.

A Catalunya va ser un element molt comú entre els segles XIV i XVI. Després va passar a formar part de festes i balls, fins avui.

El Ball de l’Almorratxa, és present en diverses poblacions. En alguns indrets aquesta dansa simbolitza una ofrena d’amor cap a la noia.

La Dansa d’Arenys de Mar, és un d’aquests balls que té lloc a l’agost, durant la festa de Sant Roc. Tot i que es té constància que es ballava al segle XVII, el ball es va perdre. L’Esbart Maragall el va recuperar el 1946, gràcies al recull de partitures realitzat anys abans per Xavier Maimí, musicòleg de la mateixa vila.

Arenys de Mar, Maresme, macip, folclore, dansa, almorratxa

Santa ruixada.

Probablement d’aquells anys, daten dues rajoles que representen els protagonistes del Vot de Vila. La ceràmica porta la signatura Doy, cognom que correspon a una llarga nissaga arenyenca, d’on han sortit capellans, advocats, titellaires i randers -els qui dissenyen les puntes al coixí-. Però no he estat capaç de concretar de qui es tracta.

Per una banda tenim el macip, nom que antigament designava l’aprenent d’un ofici. En alguns indrets, com aquí, ha acabat donant nom a l’encarregat d’organitzar i dirigir la festa del poble.

Va vestit de blanc i duu corbatí, faixa i polaines vermelles amb cascavells. A la mà duu una almorratxa guarnida amb alfàbrega.

De l’altre costat, tenim la captadora, una noia que va vestida amb una llarga faldilla negra, brusa blanca, faixa i llaç vermell i porta una mantellina. Temps enrere, duien una safata amb alfàbrega, per recollir la recapta. Actualment, han canviat la safata per una almorratxa, vesteixen totalment de blanc i es diuen macipes.

La festa del Vot de Vila té el seu origen en el segle XVI, quan la pesta no perdonava ningú. Com que sant Roc tenia la mà trencada en aquests temes, un 16 d’agost va deslliurar la població d’aquesta plaga. Com a agraïment, des d’aquell dia, al crit de ‘sant Roc gloriós’, macipes i macips ruixen tothom amb aigua d’alfàbrega.

Arenys de Mar, Maresme, macip, folclore, almorratxa

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Riera del Pare Fita, 54. Arenys de Mar

Saber més:

Què veure a prop:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s