Els lleons de la plana

Diuen que a l’església de Santa Maria de Vilalleons (Osona) es troben els millors retaules barrocs de la Plana de Vic -que no és tan plana-. Com que no he pogut entrar al temple, no puc donar fer d’aquesta afirmació.

El curiós topònim pot fer pensar que en temps passats, els felins es passejaven per Osona com si fos casa seva. Però ja us dic que per aquests barris, mai han existit lleons. Com a molt, alguns gats i para de comptar.

En llatí, el mot vila designava la casa i els terrenys rurals d’un propietari de la zona. En canvi ‘lleons’ pot provenir precisament de l’antropònim ‘leonis’ que seria el nom del senyor.

Vilalleons, Osona, Sant Julià de Vilatorta, romànic,

Després dels romans, va ploure molt. Ara anem al segle XI, quan s’edificà la interessant església romànica. Les diverses modificacions li han atorgat finalment una peculiar fesomia, amb un campanar a ponent i un comunidor a llevant. Per a comunir o foragitar el mal temps, és a dir, per preservar la collita, no servia el campanar, doncs més d’un rector havia quedat fregit pels llamps, atrets per les campanes.

Una d’aquestes reformes va implicar al segle XIX la destrucció de la primitiva façana, de la qual només ens queda la sanefa de la rosassa, formada per bocins reaprofitats de les arquivoltes del segle XIII.

Vilalleons, Osona, Sant Julià de Vilatorta, romànic,

Davant la porta observem una creu de ferro damunt una base de pedra. Commemora la Santa Missió del 1962. Com he comentat en altres articles, aquests esdeveniments tenen un origen molt antic, però el règim del moment els va aprofitar per a fer proselitisme polític.

A les quatre cares del peu de la creu hi ha esculpits uns relleus, representant personatges amb els braços oberts. La creu de ferro que corona el peu va ser dissenyada el 1962 per Pere Hernàndez Espina, un delineant de Barcelona que vivia a Sant Julià i que va morir el 2001. Agraexo el comentari aclaridor realitzat pel fill de l’artista.

Vilalleons, Osona, Sant Julià de Vilatorta, Santa Missió, creu,

El nucli va ser independent fins al 1946 quan, en perdre bona part de la població, s’annexionà al municipi de Sant Julià de Vilatorta. Probablement poc abans de la fusió es degué construir el cementiri, que sembla dormir aïllat enmig dels camps.

Vilalleons, Osona, Sant Julià de Vilatorta, cementiri

És de tot punt imprescindible fer alguna de les excursions que us duran a conèixer el magnífic entorn natural que envolta Vilalleons. I aneu sense por, que no hi ha lleons.

Vilalleons, Osona, Sant Julià de Vilatorta

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situacióveure el mapa

Saber més:

Què veure a prop:

2 responses to “Els lleons de la plana

  1. La referència a Pere Hernández Espina és nomès pel que fa a la creu de ferro. No pas al peu de pedra, del que desconec origen.
    El tal Pere Hernández era el meu pare i jo mateix vaig posar la entrada a ka wikypèdia. Va morir a l’hospital de Vic al 2001 i vivia a Sant Julià.
    Gràcies pel seu article.

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s