Museu al carrer (2)

Seguim visitant els murals ceràmics de Julio Bono. Ara ens desplacem a Terrassa, on sorprèn que hi hagi una important concentració de la seva obra.

Només entrar a la ciutat tenim l’edifici de Mecánica Egarense, una empresa creada el 1952. Potser per commemorar un canvi o ampliació de la nau, el 1999 Bono va decorar l’entrada principal.

A més d’una antiga enclusa, veiem alguns dels elements que produeix l’empresa, com ara vàlvules i canonades. Al mig d’un gran sol vermell apareix un treballador al peu d’una màquina.

Mural ceràmic, Julio Bono, ceramista, mosaic, Terrassa
Joan Monpeó, 35. Terrassa.

A pocs metres d’aquí anem a veure l’antiga discoteca Liben’s, que als anys 70 del segle XX va fer furor entre la joventut. Fent cantonada, trobem les dues façanes completament recobertes de mosaics. Hi ha referències al món de la música i també el símbol del local: una noia asseguda.

Mural ceràmic, Julio Bono, ceramista, mosaic, Terrassa
Arquímedes, 1. Terrassa.

Desconec la raó del nom, però us puc dir que en llatí, el mot ‘libens’ -sense apòstrof- ve a significar victòria.

Mural ceràmic, Julio Bono, ceramista, mosaic, Terrassa
Arquímedes, 1. Terrassa.

En el moment d’escriure això, l’edifici està a punt de ser enderrocat i els murals sembla que tenen un futur incert. Al final de l’article trobareu l’enllaç d’un organisme que vol salvar-los.

Mural ceràmic, Julio Bono, ceramista, mosaic, Terrassa
Arquímedes, 1. Terrassa.

Al carrer Doctor Salvà hi ha dos blocs amb el nom Dacosta 1 i Dacosta 2. És el nom d’una empresa de construcció que intueixo que, o bé ha desaparegut o s’ha reconvertit amb un altre nom.

Cada edifici té un mural ceràmic a la façana, amb unes peculiars temàtiques. Un porta el títol ‘Ciclo’ i presenta l’evolució destructiva de la humanitat, des de la prehistòria fins a l’actualitat. Avions, tancs i la bomba atòmica separen dos personatges prehistòrics matant-se a cops de destral. Només resta un petit bosc verd.

Mural ceràmic, Julio Bono, ceramista, mosaic, Terrassa
Doctor Salvà, 30. Terrassa. (Detall).

A l’altre mural, titulat ‘Momento’, veiem la silueta d’una persona que s’allunya d’unes cadenes. Com que la modèstia no devia ser el fort del promotor, a totes dues obres apareix també el text ‘Idea: Dacosta’.

Mural ceràmic, Julio Bono, ceramista, mosaic, Terrassa
Doctor Salvà, 39. Terrassa.

Seguim pujant i ens acostem al carrer d’Isaac Peral, on una altra promotora va decorar edificis amb obra de Bono. Al número 40, un petit mosaic representa un poblet de la costa amb un sol i un veler. Potser seran imaginacions meves, però em sembla veure les inicials HM.

Mural ceràmic, Julio Bono, ceramista, mosaic, Terrassa
Isaac Peral, 40. Terrassa.

Al portal del costat, el mosaic representa uns peixos de tonalitats blavenques.

Mural ceràmic, Julio Bono, ceramista, mosaic, Terrassa
Isaac Peral, 40. Terrassa.

A l’edifici del davant apareixen els característics cercles amb decoració geomètrica.

Mural ceràmic, Julio Bono, ceramista, mosaic, Terrassa
Isaac Peral, 45. Terrassa.

Des d’aquí ja veiem, fent cantonada amb el carrer d’Alexandre Bell, un acolorit mosaic pertanyent a l’empresa Porras. Aquesta indústria es dedica principalment a la col·locació d’envans d’aïllament a les façanes mitjaneres.

I ara ens preguntem, quina relació té el mosaic amb aquesta activitat? Misteri. Veiem representada l’escena d’una mare i un fill (o serà la Mare de Déu amb el nen?), envoltats per camps, un sol i una olivera. Potser les formes geomètriques vénen a representar cases i la silueta ondulada, un sostre. Són supòsits.

Terrassa I Peral 59
Isaac Peral, 59. Terrassa.

Ens n’anem a Lloret de Mar. Davant mateix de l’església, s’alça un edifici decorat amb un immens mosaic que recorre tot l’ample de la façana i continua per la cantonada. Una part puja quatre pisos a munt i presenta novament un disc al mig.

Mural ceràmic, Julio Bono, ceramista, mosaic, Lloret de Mar
Plaça de l’Església, 1. Lloret de Mar.

Ara ens acostem a Badalona, on Sonia Heredia, lectora d’aquest blog, em va facilitar la localització d’un mural que desconeixia, a la rambla de Sant Joan.

Julio Bono, ceràmica, Badalona, mural, ceramista

Es tracta d’un cas excepcional, ja que, a més de decoratiu, també és el rètol d’una oficina de l’antiga Caixa de Barcelona.

Julio Bono, ceràmica, Badalona, mural, ceramista

Amb unes tipografies ben creatives i de difícil lectura, llegim el nom de la desapareguda companyia, que encara moltes persones deuen recordar. El mural va ser realitzat el 1972, divuit anys abans que l’entitat es fusionés amb la Caixa de Pensions per tal de formar “La Caixa”.

Julio Bono, ceràmica, Badalona, mural, ceramista

Per cert, entre la pols i els coloms, li aniria molt bé una bona rentada de cara.

Cal donar la volta a l’edifici, ja que els baixos també conserven un enrajolat del mateix autor. En un estat més aviat precari i danyat per les bastides, podem observar els motius circulars, tots diferents.

Julio Bono, ceràmica, Badalona, mural, ceramista

Més avall trobareu un mapa amb les localitzacions de les obres que he visitat personalment, així com d’aquelles que em consta que es poden veure en altres llocs, com Santander, Bilbao o Cullera.

Has trobat alguna altra obra de Julio Bono desconeguda? Fes-li una fotografia! La compartirem en aquest blog. En cas que tinguis problemes per adjuntar-la, m’ho dius i et donaré un correu.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Localització dels murals: veure el mapa

Saber més:

Altres ceramistes:

10 responses to “Museu al carrer (2)

 1. Hola, tinc un mural particular signat per Bono que sempre m’han dit que és original. Si vols contactar amb mi en podem parlar i te’l podria ensenyar. Moltes gràcies

  Liked by 1 person

 2. Hola. Jo visc a Badalona, al carrer Rambla Sant Joan 101 , i el meu edifici té un mural ceràmic signat per Bono al any 72. He vist que no surt a mapa….. Es un mural que anuncia la antiga caixa de Barcelona. Agrairia saber si es tenia constància d’ aquesta obra i si està catalogat. Gràcies

  Liked by 1 person

  • Sonia,

   En primer lloc, moltes gràcies per la teva aportació.

   No tenia constància d’aquest mural. L’acabo d’afegir al mapa, com a pendent de documentar. Tan aviat com pugui, aniré a fer-ne fotografies i l’inclouré al blog.

   Malauradament, l’obra de la majoria de ceramistes en general i de Bono en particular, no està catalogada. De fet, m’he trobat amb diversos murals que han desaparegut en enderrocar l’edifici.

   Per això intento que, com a mínim, en quedi constància.

   M'agrada

  • Sonia,
   Només dir-te que he anat a fotografiar el mural que em vas comentar i l’he afegit a l’article. Realment és una obra extraordinària. Agraeixo molt que ho hagis compartit. De mica en mica aconseguirem inventariar l’obra d’aquest gran ceramista.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s