Museu al carrer (1)

No cal anar als museus per veure obres d’art. Els carrers de les ciutats en són plens.

Però, de tan evidents com són, no les veiem. Avui ens fixarem amb uns mosaics que podem trobar a diverses poblacions i que penso que us resultaran fàcils d’identificar.

Els trets més característics són grans cercles en relleu, de colors brillants. Sovint van acompanyats d’un fons de rajoles amb motius abstractes també en relleu.

Mural ceràmic, Julio Bono, ceramista, mosaic, Barcelona
General Mitre, 234. Barcelona.

L’autor és Julio Bono i Peris (Sagunt 1934 – Mataró 2017) qui, de ben petit, va anar a viure a Barcelona, on estudià ceràmica a l’Escola Massana.

Tot i que dominava la pintura i l’escultura, va destacar especialment pels vistosos murals ceràmics, alguns d’ells de grans dimensions, com el que es pot veure en una de les andanes de l’estació de Sants a Barcelona.

Però també en va fer altres menys coneguts que decoren els portals d’entrada d’edificis construïts els anys setanta.

Ceràmica de tota mena.

Els anys setanta, Julio Bono tenia una empresa a Montcada i Reixac i una botiga a la travessera de les Corts de Barcelona. Sota el nom Novo&Bono SL, recubrimientos cerámicos artesano industriales, va dissenyar nombrosos models de rajola, alguns signats personalment per ell i d’altres, més industrialitzats, però igualment destacables.

La raó d’aquest article ve d’una descuidada façana al carrer Unió de Mataró. Sovint passo pel davant i sempre havia pensat que era una meravella. Lligant caps i comparant amb altres obres signades, la vaig relacionar amb l’artista i em va motivar a voler conèixer més la seva obra.

Mural ceràmic, Julio Bono, ceramista, mosaic, Mataró
Carrer Unió, 3. Mataró.

En aquest article visitarem algunes obres a Barcelona.

Per començar, ens acostem a l’estret carrer Buïgas on hi ha un bloc que sembla fer més nosa que servei, ja que te’l trobes al mig de la vorera.

Mural ceràmic, Julio Bono, ceramista, mosaic, Barcelona
Buïgas, 22. Barcelona.

A les façanes hi ha diversos cercles de ceràmica i un parell de mosaics, que representen escenes d’indígenes americans. Un, amb tonalitats ocres i l’altre amb tons blavosos.

Mural ceràmic, Julio Bono, ceramista, mosaic, Barcelona
Buïgas, 22. Barcelona.

Al carrer Muntaner i ocupant tota una illa, el 1971 es va edificar un descomunal complex d’edificis, galeries i patis. El porxo de l’entrada principal està recobert amb les típiques rajoles de l’artista, de color blanc i el nom de la propietat: Les Ameriques, que potser està escrit en francès -sense accent-, per evitar problemes amb la censura.

Mural ceràmic, Julio Bono, ceramista, mosaic, Barcelona
Muntaner, 277. Barcelona.

Cal aprofitar per veure el magnífic fris ceràmic que envolta el conjunt d’edificis i que actualment està protegit amb una ofensiva malla metàl·lica. Porta la signatura Esgrá 74 que, segons em comenta una seguidora, correspon al ceramista aragonès Ángel Grávalos.

El vestíbul del carrer Galileu 311 és un harmoniós i elegant exemple de l’obra d’aquest artista. Diversos cercles de mides diferents es troben distribuïts sobre un fons de rajola blava acanalada. Sembla que qui ho va muntar no tenia les instruccions prou clares, ja que la signatura apareix capgirada.

En aquest cas hi ha, a més, una creació escultòrica del mateix autor, realitzada el 1977 i que es pot veure a través del vidre.

Mural ceràmic, Julio Bono, ceramista, mosaic, Barcelona
Galileu, 311. Barcelona.

Més auster, que no menys interessant, és l’enrajolat en tons blaus que recobreix l’entrada del carrer Aragó 212.

Mural ceràmic, Julio Bono, ceramista, mosaic, Barcelona
Aragó, 212. Barcelona.

Resulta molt interessant observar de ben a prop l’extens univers de símbols abstractes. Sovint els aconsegueix deixant l’empremta amb la incisió de diversos objectes i creant una àmplia gamma de formes i textures. No hi ha dues rajoles iguals.

Ho podeu verificar visitant l’entrada del carrer Balmes 89, on les rajoles a més, són irregulars i juga amb diferents tonalitats d’ocres, marrons i negres.

Mural ceràmic, Julio Bono, ceramista, mosaic, Barcelona
Balmes, 89. Barcelona.

També és digne de veure, el mural realitzat a l’avinguda del General Mitre 234.

Mural ceràmic, Julio Bono, ceramista, mosaic, Barcelona
General Mitre, 234. Barcelona.

Per les formes i colors, tothom s’entesta a dir que representa un tronc d’arbre, però tinc la sensació que només és una coincidència i prou.

No acabem aquí! Sortint de Barcelona també hi ha molta obra de Julio Bono. Al proper article ho veiem.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Localització dels murals: veure el mapa

Saber més:

Altres ceramistes:

10 responses to “Museu al carrer (1)

 1. Sempre molt interessant!
  Això de si està escrit en català o francès crec que no ho sabrem ja que en francès Amériques també porta accent 😉
  Pel que fa el fris de la façana i de la petita construcció que hi ha a l’interior del conjunt d’edificis, estan signats per Ángel Grávalos, fundador de l’obrador Muresa a Saragossa:
  http://ajuntament.barcelona.cat/arqueologiabarcelona/mosaics/mosaic/carrer-de-muntaner-277-edifici-les-ameriques-fris-interior/

  Liked by 1 person

 2. Buenos Dias , te felicito por este excelente trabajo , mi curiosidad por Julio Bono ha surgido por la noticia del riesgo de desaparicion de un mural en mi ciudad , me ha sorprendido ver que en mi ciudad ( Terrassa ) hay bastante obra de este artista . Me gustaria disponer de mas informacion de este excelente ceramista , si me puedes ofrecer mas informacion tanto de su vida como su obra te lo agradeceria mucho . Un saludo ,

  Liked by 1 person

  • Jose, muchas gracias por tu comentario.

   Sobre la figura de este ceramista apenas hay información. Bueno, ni sobre éste ni sobre ninguno. Parece que esta rama artística aún es poco apreciada, especialmente la de los años 70. Todo lo que he encontrado está en los enlaces al final del artículo.

   Hubo un tímido intento con una página web que pretendía hablar de su vida y obra, pero por alguna razón, la cerraron antes de llenarla con contenido. Un misterio.

   No sé si has visto otra publicación donde detallo algunas obras de este artista en Terrassa. Encontrarás el enlace donde dice “Obra de Julio Bona fora de Barcelona”.

   Estoy reuniendo información para un próximo artículo sobre más obras de Bono. Si descubres alguna y la quieres compartir aquí, te lo agradeceré.

   Hay mucha obra suya que decora entradas de viviendas, tiendas y fábricas. El problema es que no siempre lleva su firma y poco a poco va desapareciendo. Una lástima.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s