Bon viatge

Venint de Barcelona, pocs metres abans d’arribar a la plaça Laietana de Mataró (Maresme), hi ha la petita capella del Sant Crist. Aquest oratori sembla haver-les passat de tots colors.

Capella Sant Crist, Mataró, Maresme
Segons consta a la inscripció de la porta, la capelleta va ser destruïda el 1936, degut al conflicte bèl·lic i restaurada tres anys més tard. Cal observar les dues lletres al costat de l’any 1939: AV. Vol dir “Año de la Victoria”.

Capella Sant Crist, Mataró, Maresme

En realitat el 1939 era el “IV año triunfal”. El 1936 el comptaven com el primer. Però l’abril del 39 va ser quan finalment van donar per guanyada la reconquesta i va rebre tan pompós títol.

Aquest costum d’assignar eslògans propagandístics als anys, podria haver estat copiat de Mussolini, qui va designar els anys posteriors a 1922 amb números romans.

Capella Sant Crist, Mataró, Maresme

Però aquí no acaba tot. Quan els anys seixanta del segle XX es construí l’autopista A-19 (actualment C-31), aquesta capella era al mig del traçat viari. Sortosament la van reconstruir en aquest lloc i encara hi ha qui hi deixa el seu record floral.

Antigament era costum col·locar aquestes capelles o oratoris a la sortida de les poblacions. Abans de continuar, els caminants feien una breu aturada per encomanar-se al sant i garantir així, un bon viatge.

Capella Sant Crist, Mataró, Maresme

INFORMACIÓ PRÀCTICA:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s