Els romans ja es passejaven per les platges de Castelldefels (Baix Llobregat) al segle X. El topònim ‘Fels’, sembla que pot derivar de Fèlix, nom de persona que a més, designa un camp fèrtil.
Als peus de la petita fortalesa, s’anà configurant el poble. Al segle XVI, amb les invasions de corsaris i berbers, van haver-hi de construir vora el mar -la costa era més a prop que ara- un bon grapat de torres de defensa, que han arribat fins als nostres dies amb més o menys dignitat.

Can Gomar.
El castell també es va anar ampliant, destruint i reconstruint, en funció de les noves necessitats, convertint-se finalment en presó militar. Fins que arribats al segle XIX, va ser com si Walt Disney hagués desembarcat a la costa del Baix Llobregat.
El mag dels diners.
El 1987, Manuel Girona va comprar la Baronia d’Eramprunyà, fet que també el convertí en propietari del castell de Castelldefels.
Nascut a principis del segle XIX, Manuel Girona va ser el que podríem dir un home que sabia bellugar els diners. Impossible resumir tot el que va fer i ser. Entre altres, va crear el primer banc privat de l’Estat
Va ser alcalde de Barcelona, reduint el dèficit de l’administració municipal i propulsà la constitució de la Cambra de Comerç de Barcelona, de la qual va ser president. Tan bé ho devia fer, que Cánovas del Castillo -polític durant la restauració borbònica d’Alfons XII-, li proposà ser ministre de finances, càrrec que Girona va declinar.

Mènsula amb una serp i un monstre.
Fantasia medieval.
Només comprar el castell, Girona va encarregar al mestre d’obres Ramon Soriano que efectués les primeres modificacions per adequar l’edifici.
En realitat, l’aspecte de decorat de teatre que presenta la fortalesa, és fruit de la fantasiosa restauració realitzada el 1897 per Enric Sagnier. Aquest prolífic arquitecte, molt ben relacionat amb les classes dirigents, ha deixat prop de 300 edificis a Barcelona. La seva indefinició artística li va valer el menyspreu -i l’oblit- d’altres corrents arquitectònics, tant del moment, com posteriors.

Decoració d’un pati interior.
No és la primera vegada que es transforma imaginativament un edifici antic per transformar-lo en tot un deliri medieval. Poden ser bons exemples el castell de Castellet i la Gornal o l’anomenat castell de Jaumar a Cabrera de Mar.
Veient fotografies antigues i el poc que ha sobreviscut al pas del temps, ens podem fer una idea de com era la decoració interior.

Decorant les parets.
Destaquen especialment els magnífics vitralls que hi havia a les finestres, alguns recuperats recentment.
Girona els va encarregar al prestigiós taller Rigalt, Granell & Cia., autors, entre d’altres, dels vitralls del Palau de la Música o de la Casa Lleó Morera de Barcelona. Inspirats -com no- en el món medieval van executar un repertori de personatges per a les finestres de la planta noble. De moment, en una de les sales podem veure una senyora i una pagesa.
També és de Sagnier l’església parroquial de Santa Maria de Castelldefels, patrocinada per Manuel Girona. L’arquitecte la va projectar en un estil entre neoromànic i bizantí on, com al castell, no va poder evitar coronar-la amb merlets.

Detall de la portalada.
Potser per no perdre la sintonia amb la fortalesa, va col·locar a la façana representació dels evangelistes Marc (un lleó) i Lluc (un toro), que també apareixen esculpits a l’entrada de la capella del castell.

Interpretant els evangelistes.
Incendiat i parcialment destruït durant la Guerra Civil, el temple va ser reformat als anys 50 del segle XX per l’arquitecte municipal Nil Tusquets. L’interior el va pintar Josep Serra, més conegut per Serrasanta, un artista d’estil clàssic, que tenia la mà trencada en fer murals a les esglésies.

Ni un pam sense pintar.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
- Situació: veure el mapa
- Saber més:
– El castell: castellscatalans.blogspot.com.es
– La restauració: castelldefelshistoria.blogspot.com.es
– Manuel Girona: enciclopedia.cat
– Enric Sagnier: wikiwand.com
– Parròquia de Santa Maria: bisbatsantfeliu.cat – castelldefels.org
– Josep Serra: wikiwand.com
– Els vitralls: elcastell.org
– El taller de vitralls modernista Rigalt, Granell & Cia, per N. Gil - Què veure a prop:
– Sala d’Esgrima del castell de Castelldefels
– Bruguers
– Excursió pel Garraf
– CRAM - Altres castells de fantasia:
– Castellet
– Cabrera de Mar