El món a la mà

Fa més de vint-i-quatre segles que els grecs ja s’ensumaven que la Terra era esfèrica. Els romans, amb una mentalitat més lineal, només van dibuixar una rodona, amb la terra coneguda per ells i envoltada d’aigua.

Aquest esquema va predominar, amb poques variants, fins al segle XV quan es crearen els primers globus terraqüis.

L’orbe o globus imperial (globus cruciger, en llatí) es va convertir en una insígnia que representava el poder i distingia els emperadors bizantins i del Sacre Imperi. Apareix per primera vegada al revers de les monedes de l’emperador Teodosi II (segle V).

Tot i que no els corresponia, altres reis també es feren seu aquest símbol. Tu diràs, era l’emblema de la dominació total: religiosa i terrenal!

De fet, en un principi era només una esfera, símbol d’una deessa pagana. El cristianisme, que va demostrar saber reconvertir tot el precedent per a la ‘causa’, afegí una creu damunt el globus, simbolitzant el triomf de la fe a món.

Sembla que al segle XIV, el rei Alfons el Benigne va ser el primer a introduir aquest símbol a la Corona d’Aragó, ja que Ramon Muntaner en fa esment en la descripció dels actes de la coronació.

Sobre el significat de sostenir el globus imperial, el mateix cronista comenta que, “així com ell (el rei) té el pom a la mà, té els seus regnes a la mà, sota el seu poder; i Déu els hi ha encomanat perquè els defensi i governi amb justícia”.

Peralada, Alt Empordà, escut, Globus imperial, orbe

Segurament per aquest motiu trobem aquest símbol al dentell d’una porta al centre històric de Peralada. Està datat al segle XVI, quan la vila encara pertanyia a la Corona d’Aragó, en un periode de decadència.

Aquest símbol sol representar-se com el veiem aquí, dividit en tres parts o camps. Cada part representa els tres continents coneguts al món medieval: Àsia, Europa i Àfrica.

A vegades va passar a formar part de l’escut municipal, com el de la vila empordanesa de Mont-ras, o també Albatàrrec (Segrià), Golmés (Pla de l’Urgell), Granyanella (Segarra), Montoliu de Lleida (Segrià), Monistrol de Montserrat (Bages), Montmajor (Berguedà) i Sant Salvador de Guardiola (Bages).

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s