El garric de l’abadessa

Quan un indret és molt maco, sembla lògic dir que és un ‘bell lloc’.

Al segle XIII les monges s’establiren a la vora de Cantallops (Alt Empordà) i l’indret va merèixer aquest apel·latiu.

Les monges seguien la regla de Sant Agustí, un conjunt de preceptes, suposadament escrits al segle IV per Agustí d’Hipona i que adoptaren nombroses comunitats religioses, com els dominics.

El monestir de Sant Bartomeu de Bell-lloc va viure poc més d’un segle i mig de prosperitat, fins que el continu pas d’exèrcits francesos per la zona va comprometre seriosament l’estabilitat de la comunitat.

Davant el perill, les monges fugen cap a Peralada. De fet, ja feia temps que es devien ensumar que la vida allà al mig d’enlloc, acabaria malament i per això van anar comprant terres i masos en aquesta vila. Però no va ser fins a finals del segle XIV quan es va fer efectiu el trasllat, amb Garsenda Çagarriga com a abadessa.

Peralada, Alt Empordà

Església parroquial de Peralada.

Felip Dalmau I de Rocabertí, vescomte de Peralada, cedeix un solar vora l’església parroquial, on hi havia l’antic Palau dels Vescomtes, destruït al segle XIII.

D’aquesta manera, les monges construeixen un nou edifici conventual i s’instal·len dins el recinte de la vila, on podran viure més tranquil·les. El convent conservà el nom de Bell-lloc, malgrat que ara les vistes no tenien res a veure.

Fins que als anys setanta del segle XX, les poques monges que queden s’uniran a una altra comunitat de Castelló d’Empúries.

Peralada, Alt Empordà

Escut de Çagarriga.

A l’entrada de l’antic convent, trobem l’escut de Garsenda Çagarriga. Representa un garric, una planta que en tot s’assembla a l’alzina, només que és un arbust.

El relleu, molt descriptiu, ens mostra les arrels, les fulles punxegudes i les glans.

El mateix escut, una mica més deteriorat, es troba a la Casa Bona, l’habitatge qui hi ha a l’altre costat de la plaça i que probablement (això ho dedueixo), va pertànyer al monestir.

Durant la Guerra del Francès, l’edifici s’utilitzà com a polvorí i resultà greument danyat. Actualment és un habitatge particular.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s