Renaixença noucentista

Avui anem a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) a veure l’edifici de les escoles projectades per Raimon Duran, en temps de la Segona República.

Sant Joan de les Abadesses, Ripollès, escola, Raimon Duran

L’arquitecte.

Raimon Duran comença els seus estudis d’arquitectura el 1911, quan ja s’ensumava una certa reacció contra el modernisme. El noucentisme i el racionalisme s’estaven preparant per despullar l’arquitectura de tanta decoració supèrflua, fent-la alhora, més funcional.

Duran investigava contínuament i per aquest motiu, els seus projectes van canviar d’estil. Va passar de les concepcions clàssiques, inspirades en models renaixentistes italians als blocs racionals de línies rectes.

L’edifici de les escoles de Sant Joan de les Abadesses respon a aquest model clàssic. Sembla que ens trobem davant una vil·la renaixentista a la Toscana. El porxo, les arcades i la decoració feta amb terracota recorden molt -massa- el palau de les Arts Gràfiques -ara Museu d’Arqueologia de Catalunya- que va projectar un any abans per a l’Exposició Universal de Barcelona.

Sant Joan de les Abadesses, Ripollès, escola, Raimon Duran

La situació.

Amb l’arribada de Segona República -1931-, el govern de la Generalitat de Catalunya va propiciar la millora i renovació de l’ensenyament i també de les condicions materials.

Amb aquest objectiu, s’encarregà a joves arquitectes el disseny d’escoles d’ensenyament primari. La majoria dels edificis conservats responen a l’estil racionalista, que defensava la funcionalitat, l’absència de decoració i l’ús de materials industrials, com l’acer, el formigó i el vidre, fet que abaratí els costos.

Per això sobta trobar aquest, tan allunyat de l’estil ‘oficial’ del moment.

Sant Joan de les Abadesses, Ripollès, escola, Raimon Duran

La comunitat.

La congregació de les Germanes Carmelites de la Caritat es va crear a Vic a principis del segle XIX de la mà de Joaquima Vedruna, una monja. El nom prové del Mont Carmel (Palestina) on al segle XII, es reunien uns eremites que acabaren fundant l’orde masculina.

El 1843 les primeres monges van aterrar a Sant Joan de les Abadesses i obriren una escola per a nenes que, anys més tard es fusionaria amb l’escola parroquial sota el nom d’Abadessa Emma, fundadora del monestir benedictí que hi ha al davant.

Tenint en compte l’esperit laic del govern, no em queda clar en quin moment l’escola va passar a mans religioses, tot i que ho puc imaginar.

Sembla raonable pensar que, quan les monges van prendre possessió de l’edifici, el van fer ‘identificar’ amb els esgrafiats amb les estrelles bicolors.

En realitat, el distintiu carmelita consta d’una estrella de plata sobre fons fosc (el camí que han de seguir) i dues d’or sobre fons clar (el final de la peregrinació), però pot ser que se simplifiqués el disseny.

Suposo que també van fer tapar el rètol original, que el temps ha fet aflorar a la superfície.

Moltes suposicions, ho sé. Però no he trobat més explicacions.

Sant Joan de les Abadesses, Ripollès, escola, Raimon Duran

El mecenes.

El barceloní Jaume Espona, a més d’industrial tèxtil, va ser moltes coses. La seva passió per l’art i la cultura el va portar a reunir una extraordinària col·lecció d’art i llibres incunables.

Amb el temps va obrir una segona fàbrica i una colònia tèxtil a Sant Joan de les Abadesses i contribuí a la millora de la població. Va fer arranjar parcs, condicionà les escoles i va fer reconstruir el monestir, sempre de la mà de Raimon Duran, el seu arquitecte de confiança.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

 

Anuncis

2 responses to “Renaixença noucentista

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s