L’art de vendre peix

Feia temps que a la plaça de Baix es venia peix i carn. El lloc era -és- conegut en la llengua pròpia com a ‘Pescateries Velles’.

Ho heu endevinat: som a la part antiga de Reus (Baix Camp), a tocar de l’església de Sant Pere, tot just on hi havia l’antic fossar vell -el cementiri, vaja-.

Reus. Pescateries Velles, Baix Camp, Joan Roig i Solé

A mitjans del segle XIX es decidí refer de nou la plaça i adequar-la als nous temps. S’eixamplà l’espai, es construïren unes porxades i s’aixecaren a banda i banda uns edificis que donessin una aparença més com cal al conjunt.

Ens trobem en un moment en què els excessos del barroc ja han passat a la història i els artistes i arquitectes han tornat a una moderació. Els clàssics grecs i romans estan de moda. Simetria, senzillesa, ordre i moderació. És el que se’n diu estil neoclàssic.

Als escultors neoclàssics els agradava realitzar les seves obres en marbre blanc, sense policromar, pensant que així devia ser l’estatuària grega que els servia d’inspiració.

Així doncs, l’ajuntament encarrega a un joveníssim Joan Roig quatre grups escultòrics per al nou mercat.

Reus. Pescateries Velles, Baix Camp, Joan Roig i Solé

Amb només 18 anys, aquest escultor va realitzar el seu primer encàrrec públic, que encara podem contemplar. Dins unes fornícules, hi ha quatre paneres amb peix, marisc i bestiar, d’un gran realisme. De tant fresc com es veu, sembla que el peix estigui a punt de saltar.

Nascut a Reus el 1835, Roig i Solé és principalment conegut per ‘La dama del paraigua’ que, tot i la polseguera que va aixecar en el seu moment, té moltes altres obres menys conegudes i igualment notables, tant a la seva ciutat natal com a Barcelona, on va estudiar i treballar.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s