Ciutat de genis (5)

Visita al nucli antic de Figueres.
Cinquena part: de la Rambla a la plaça del Gra.

A la Rambla hi ha un monument a Dalí. Per a commemorar el centenari del naixement de l’artista, el 2004 l’Ajuntament encarregà un seguit d’obres, com aquesta, realitzada per Xavier Medina. D’aquest escultor, que ha creat la major part de la seva obra a Nova York, potser haureu vist La Colometa, inquietant escultura situada a la plaça del Diamant de Barcelona.

Es compon d’un cilindre polit on es reflecteix la imatge de Dalí. L’anamorfosi és la deformació de la perspectiva d’una imatge. Dalí va experimentar sovint amb aquest efecte tridimensional. Al seu museu hi ha uns quants exemples molt elaborats.

Figueres, Alt Empordà

No podem obviar el monument a Narcís Monturiol, inaugurat el 1918 i realitzat per Enric Casanovas, que aleshores era arquitecte municipal. Aquest escultor, nascut a Barcelona a finals del segle XIX és considerat un dels representants del noucentisme. Podeu veure diverses obres seves a la plaça de Catalunya de Barcelona.

Figueres, Alt Empordà

Monturiol, nascut a Figueres el 1819, va abandonar els estudis per a ser eclesiàstic i també els de medicina. Seguidament va fer la carrera de dret, que mai va exercir. Però estava destinat a quelcom més gran. Quan tenia 37 anys va veure com els pescadors de Cadaqués es jugaven la vida per a recollir el corall. Allò va ser la guspira del seu interès en idear una nau submarina accionada manualment, que va anomenar Ictíneo. Aquest mot procedent del grec, vol dir que s’assembla a un peix.

Encabat va perfeccionar l’invent, fent-lo de més capacitat i propulsat per un motor de vapor, però la manca de suport econòmic va frustrar la investigació i l’inventor va morir sense veure’l funcionar.

Al monument, veiem, entre altres al·legories, unes sirenes nedant entre un imperceptible submarí.

Figueres, Alt Empordà

>Entre els números 29 i 30 de la Rambla hi ha un carreró sense nom que ens durà a la plaça Josep Pla, escriptor i periodista empordanès, referent de la literatura catalana.

Aquí trobem un monument commemoratiu, tot i que -opinió molt personal- potser no és el més adient per aquest personatge.

Mirat d’un determinat punt es veu la silueta del cap de l’escriptor. Va ser realitzat per Josep Ministral, artista empordanès que destaca per la seva interessant percepció del color.

Figueres, Alt Empordà

Indiscutiblement, el protagonista de la plaça és el Teatre El Jardí, edifici noucentista edificat el 1914. Abans de la seva construcció en aquest espai s’hi feien projeccions de cinema a l’aire lliure. L’industrial Pau Pagès, que poc abans havia portat l’electricitat a Figueres, en plena rivalitat amb un altre empresari, va fer construir aquest cinema, el segon de la ciutat i una de les més grans de l’època.

Del projecte s’encarregà Llorenç Ros, que havia estat arquitecte municipal a Cartagena, on va construir l’escola naval.

Tot i haver estat projectat com a cinema, la decoració una mica abarrocada de la façana, remet més al teatre que al cinema, pel qual encara no existia un simbolisme apropiat.

Figueres, Alt Empordà

Passem pel carrer Forn Nou, girem a la dreta pel carrer Nou -aquí tot és nou- i travessem la plaça del Doctor Vila, més coneguda com a plaça de la Font Lluminosa, que va projectar Carles Buïgas, el mateix que va fer la de Barcelona.

I ens plantem a la plaça del Mercat. M’heu de perdonar que no m’aturi a cada cosa que veig, perquè no acabarem mai. L’espai, dedicat a mercat i a activitats públiques, va ser cobert amb plaques fotovoltaiques que, a més d’aixoplugar, generen energia.

Figueres, Alt Empordà

A la zona exterior, hi ha un grup escultòric realitzat per l’artista barcelonina Mercè Riba. Sant Jordi, amb una anatomia ben dotada, es mira el drac qui espera el moment de clavar-li els ullals.

Figueres, Alt Empordà
Us recomano acostar-vos a la veïna plaça del Gra amb una estructura coberta on tenia lloc el mercat de cereals a finals del segle XIX.

I ho deixem aquí. Però això no és tot. Figueres té molt més per veure. Només cal que us deixeu perdre pels seus carrers plens d’història.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

 

2 responses to “Ciutat de genis (5)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s