Terra de guerra

El topònim Miravet, a la Ribera d’Ebre, ve dels temps en què aquestes terres eren sota domini àrab. Probablement procedeix de ‘morabit’ que, segons la font consultada, pot designar diversos conceptes musulmans: una comunitat, un predicador o la tomba d’un sant.

Sigui el que sigui, l’escenogràfica vila de Miravet les ha viscut de tots colors, però sempre sota la remor de la guerra i les crescudes del riu.

Miravet, Ribera d'Ebre

Primerament va ser ocupada pels ibers al segle II aC. Més tard, els musulmans en van fer del lloc un baluard per protegir la seva frontera. D’aquests temps queden diverses restes, com les muralles.

Miravet, Ribera d'Ebre

Al segle XII, quan Ramon Berenguer IV va recuperar el territori, els templers s’hi van establir al castell, convertint-lo en una important fortalesa.

Dos segles més tard, amb la dissolució de l’orde del Temple, els seus béns van passar a mans dels Hospitalers.

Al segle XIX, durant les guerres carlines, el castell torna a ser ocupat. Finalment, durant la guerra civil se’l van disputar franquistes i republicans.

Miravet, Ribera d'Ebre

El rei censurat.

El Cap de la Vila (poble vell).

Un carreró va pujant i ens permet contemplar un paisatge encisador. En una paret, a una alçada que provoca esgarrifances, una inscripció marca el nivell de l’aigua durant una de les pitjors riuades. Curiosament, les més notables crescudes van tenir lloc els anys acabats en 7.

Miravet, Ribera d'Ebre

Passem pel davant del Palau de Miravet, un habitatge del segle XIV on vivia el senyor del castell hospitaler. Actualment, a més de casal d’hostes, és un centre d’art dedicat al pintor Joaquim Mir.

Miravet, Ribera d'Ebre

Una mica més amunt, el carrer s’eixampla en una placeta amb regust àrab.

Miravet, Ribera d'Ebre

L’Església Vella va ser construïda damunt l’antiga mesquita. I la plaça de la Sanaqueta, el magnífic mirador per contemplar Lo Riu -l’Ebre- havia estat el pati de la mesquita.

Miravet, Ribera d'Ebre

El temple, bastit al segle XVI, va ser saquejat durant la guerra civil i actualment acull exposicions.

Miravet, Ribera d'Ebre

En acabar el darrer conflicte bèl·lic, es construí una nova església, que en alguns llocs apareix com la Immaculada i a d’altres la Nativitat. A l’exterior destaca el peculiar campanar.

Miravet, Ribera d'Ebre

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s