El cap del mal

Estem acostumats a veure a les esglésies gàrgoles amb personatges que semblen sortits d’un malson. Carotes grotesques i animals impossibles, que simbolitzen el mal i el pecat.

Però trobar rostres esculpits en una paret qualsevol, provoca certa inquietud.

Baixant per l’estret carrer de la Ronda de Celrà (Gironès) vaig topar amb un cap de pedra que em mirava amb cara de pocs amics.

Tot i que, a primera vista pot semblar ‘autèntica’, en realitat va ser modelada no fa tant per l’antic propietari de la finca, a qui li agradava treballar la pedra.

Celrà, Gironès, carassa

El cap de Celrà.

D’autèntiques en trobem en altres poblacions, com a Palamós de les quals l’historiador Gabriel Martín ha fet un complet estudi.

El nom més adient per aquests caps esculpits sovint amb formes grotesques, és el de carassa. Generalment són masculines. Cap al segle XV es representaven caps d’esclaus africans i també de musulmans o corsaris a qui els cristians havien vençut.

Sarral. Conca de Barberà

Sarral (Conca de Barberà).

Era una manera de celebrar el triomf sobre l’enemic, exposant-lo en públic a manera d’escarni i també d’exemple del que era contrari a la fe.

Antigament, per identificar els bordells, també es col·locaven carasses, normalment barbudes. Així, els soldats o qui fos, que normalment no sabien llegir ni escriure, podien fàcilment trobar el lloc.

Sant Martí Vell. Gironès

Sant Martí Vell (Gironès).

Dic que normalment eren caps d’home barbut, perquè representaven Bafumet, una divinitat pagana mig inventada, que representava el pecat. L’orde dels Templers va ser acusada d’heretgia de retre culte a aquest ídol. L’acusació va resultar falsa, però va tenir tanta força que l’orde es va dissoldre.

Sant Julià de Palou. Granollers. Mènsula. Cara. Gòtic. Portalada. Vallès Oriental

Sant Julià de Palou (Vallès Oriental).

INFORMACIÓ PRÀCTICA

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s