Blau sota el balcó

Al segle XVIII arribaren de l’Índia uns teixits, anomenats ‘indianes’, estampats amb motius que es repetien. Amb la revolució industrial, Barcelona i Mataró van ser les primeres ciutats que establiren fàbriques per a la producció d’indianes.

Era una època de bonança econòmica i els edificis del centre de Mataró així ho testimonien. Per exemple, l’actual Plaça Gran és una ampliació de l’anterior plaça medieval. En aquest espai s’hi edificaren o modificaren diversos habitatges.

Un d’ells, de principis del segle XIX, presenta uns balcons enrajolats per la part inferior. El motiu de les rajoles està inspirat en les cintes i els farbalans, que també fabricaven aquí.

Mataró, Maresme, plaça Gran, rajola, segle XIX

Sovint, com en aquest cas, el motiu permet la repetició, encaixant unes peces amb les altres. Com una indiana.

L’ús de la rajola ve de temps immemorials, però és al segle XVIII quan es popularitza i es comença a produir de forma semi industrial.

Curiosament, després de l’acolorida producció de rajoles del barroc, es torna a l’ús del blau, tal com s’havia fet segles abans, pigment que permet una àmplia gamma de matisos i que contrasta amb el blanc. A més, es simplifiquen els motius, per tal d’abaratir costos.

Com que es tracta d’una producció “a preu fet”, trobem el mateix motiu a molts altres indrets.

Sant Benet de Bages.

En realitat, la rajola blanca pintada de color blau cobalt és originària dels Països Baixos al segle XVII, inspirant-se en la porcellana xinesa de la dinastia Ming. Al cap de poc, es convertí en autèntica passió a Portugal.

Per altra banda, a mitjans del XIX s’instaura aquí el sistema mètric i es comencen a unificar també les mides de les rajoles perquè hi càpiga el màxim dins el forn i aprofitar així la cocció.

A prop en trobem una altre amb el motiu de farbalans, tot i que amb un disseny més elaborat. És als balcons de Can Matas, habitatge de la mateixa època, situat a la Baixada de les Escaletes, 1.

DSC09848.jpg

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Plaça Gran 7, Mataró

Saber més:

Què veure a prop:

Altres articles sobre rajoles:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s