Nou o modern?

Penso que a finals del segle XIX, hi devia haver un avorriment de reinterpretar els estils clàssics grecs i romans. Gairebé de manera simultània, els artistes comencen a trencar amb totes les normes i sorgeix el modernisme. Les línies corbades, l’asimetria i la llibertat decorativa envaeixen tota Europa. A casa nostra, destacats arquitectes van crear un estil ben particular.

Una d’aquestes particularitats va ser el trencadís. No és que fos una novetat, però Gaudí, i molt especialment Jujol, li van donar una personalitat característica.

Tot i això, després d’uns anys de llibertat creativa, les construccions no havien resolt un tema important: l’estandardització industrial. A més sorgeixen figures intel·lectuals que, com Eugeni d’Ors, pregonen un retorn al classicisme. És així com, a partir de 1906, sorgeix el noucentisme, amb els peus més a terra, en un intent de combatre tanta ornamentació sense sentit.

Els arquitectes no van passar del modernisme a noucentisme així, d’un dia per l’altre i és per això que trobem construccions que conserven “coses” que ens recorden a l’estil precedent. Com aquest habitatge de Vilassar de Mar.

Vilassar de Mar, Noucentisme, Maresme, mosaic

Per la data -1924- podem dir que és plenament noucentista. Però, i el mosaic de la façana? Si el mirem de més a prop, veurem que les tessel·les són regulars i el disseny és geomètric. Com la façana. Res a veure amb passades de rosca dels modernistes. Aquí no hi ha un excés de decoració. És tot ben ordenat i mesurat. Un retorn a l’equilibri del classicisme.

Una llàstima que no aparegui també a les guies turístiques.

Vilassar de Mar, Noucentisme, Maresme, mosaic

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Sant Jaume 50, Vilassar de Mar

Saber més:

Què veure a prop:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s