Una pedra de pedres

El massís de Montserrat ve a ser com un munt de pedres.

Vist de ben a prop, veiem que està format per un conglomerat de còdols, pedres arrodonides que antigament els rius van dipositar en un delta i més tard s’anaren unint. L’erosió va arrodonir els materials fins a deixar-los com ara els coneixem.

40.000 milions d’anys més tard, va ser quan en Jaume es va interessar en aquests i molts altres minerals rics en fòssils.

Monument Jaume Almera, Vilassar de Mar, Maresme, roca

Estudiar de tot i alhora.

Nascut a Vilassar de Mar -Maresme- mitjans del segle XIX, en Jaume Almera era el que ara diríem un ‘coco’. Va cursar simultàniament estudis eclesiàstics i universitaris, arribant a obtenir el títol de doctor en ciències naturals al mateix temps que es llicenciava en teologia.

Va ser nomenat canonge de la seu episcopal de Barcelona, però també va ser president de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

L’home es delia pels fòssils d’invertebrats, que l’ajudaren a datar terrenys i confeccionar el mapa geològic de Barcelona, que encara està en ús.

Amb les mostres que anava recollint en els seus nombrosos viatges pel món, va fundar el que seria el Museu Geològic del Seminari Conciliar de Barcelona.

Monument Jaume Almera, Vilassar de Mar, Maresme, roca

Homenatges petris.

El 1977 a Vilassar de Mar, la seva vila natal, s’erigí un monòlit en el seu honor. Es tracta d’un gran bloc de pedra de Montserrat d’uns tres metres d’alt, un tipus de roca que va estudiar diverses vegades. La creativitat d’aquest monument tampoc és que sigui com per tirar coets, però és el que hi ha.

Però encara ara, el món de la geologia té molt present en Jaume Almera, doncs, com a mínim hi ha vuit espècies de mol·luscs fòssils que porten el seu nom -en llatí, com és habitual-.

Monument Jaume Almera, Vilassar de Mar, Maresme, roca

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer del Carme 33, Vilassar de Mar

Saber més:

Què veure a prop:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s