Prega i cura

De ben jovenet en Domènec Fita, nascut a Girona el 1927, sembla tenir clar que li van les belles arts.

Tot i cursar estudis clàssics, la seva obra acaba derivant en una abstracció radical. Per altra banda, vol integrar les arts en arquitectura i les seves obres prenen un gran format. A més, treballa qualsevol material i temàtica que se li posi al davant: pedra, vitrall, ciment, ferro o fusta. Tot serveix per a expressar el que porta a dins.

A la clínica Salus Infirmorum de Banyoles trobem un espectacular esgrafiat realitzat per ell el 1964 i restaurat recentment.

En tractar-se d’una institució religiosa, la simbologia de la banda esquerra està relacionada amb el cristianisme. Només nomenaré els símbols i les imatges, sense entrar a comentar-los un per un, perquè no acabaria mai.

esgrafiat, Banyoles, Pla de l'Estany

Veiem una palma -martiri-, una corona -victòria- i un gerro amb flors -ni idea-; una llàntia d’oli, associada a les escriptures com la llum que guia al cristià; l’àncora, que representa la promesa de Déu de salvar l’ànima dels creients; el calze, símbol de l’Eucaristia; l’Esperit Sant il·luminant un llibre amb una A i una Z -principi i fi = Déu-, el sol i la lluna -la nit i el dia-; la inscripció INRI, que van clavar damunt la creu; un paó, símbol de la resurrecció; els acrònims de Jesús i Maria; els elements de la passió -creu, corona, claus, daus- i el gall que va cantar després que Pere negués que coneixia Jesús.

A continuació, al voltant de la signatura de l’artista i de l’any, hi ha l’anyell que representa Crist, l’emblema de les religioses de Sant Josep -la serra i la flor-, el colom de la pau i la paraula pau en llatí.

esgrafiat, Banyoles, Pla de l'Estany

En acabat, les claus de sant Pere, la barca on Jesús predicava -pescador d’homes- i un parell d’escuts. L’inferior sembla correspondre al bisbe Narcís Jubany, que en aquells anys devia presidir el bisbat de Girona. L’escut superior intueixo que està relacionat amb el bisbat de Girona.

A la banda dreta de la porta, la temàtica és ben diferent i està vinculada amb la funció de l’edifici, la salut.

esgrafiat, Banyoles, Pla de l'Estany

Representacions de microbis, neurones, rec sanguini, sistema nerviós, reproducció cel·lular i d’altres que no he aconseguit identificar. Tot plegat dins un interessat joc de formes irregulars.

esgrafiat, Banyoles, Pla de l'Estany

Per cert, l’expressió ‘salus infirmorum‘ significa salut dels malalts en llatí. És un dels molts atributs utilitzats per referir-se a Maria. Per aquest motiu, la trobem representada a la façana de la clínica.

escultura, Banyoles, Pla de l'Estany

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s