El regal del comte

Diu la llegenda -que no la història- que l’esposa d’un comte que passava per Corró d’Avall, es va posar de part i els habitants del lloc la van atendre. Per agrair la bona disposició, el comte va concedir una ‘carta de franquesa’ al municipi.

És cert que la carta va ser atorgada pel comte de Barcelona Berenguer Ramon I, però els motius devien ser uns altres.

Durant l’Edat Mitjana, aquest document era un privilegi concedit als habitants d’una població, per tal d’afavorir-ne el poblament o evitar-ne l’emigració. Però l’indret aconseguí més tard un altre privilegi.

Les Franqueses del Vallès, Vallès Oriental, Corró d'Avall, Mas Avel·lí

Carrer de Barcelona.

Eren aquells uns segles de guerres de mai acabar i la Corona gastava més del que tenia. Què feia? Doncs ’empenyorar’ poblacions temporalment i, quan podia, les tornava a comprar, això sí, al mateix preu. Però no us ho perdeu, el cost l’havia de pagar la mateixa població. Rocambolesc.

Encara que sembli estrany, les poblacions subjectes a una baronia eren propietats que podien ser comprades, venudes i revenudes. Per evitar-ho, establiren pactes amb poblacions reials per tal de convertir-se en ‘carrers’ de les dites ciutats. Un carrer tan lluny de la ciutat? Doncs sí.

Era aquest un altre privilegi, que s’havia de pagar, és clar, però que beneficiava a totes dues parts. La població compradora obtenia recursos per abastir la capital i els exèrcits i la part comprada adquiria el dret als mateixos privilegis que la població reial. A més, deixaven d’estar sota el govern dels senyors feudals i els seus excessos.

Doncs bé, el 1384, Pere el Cerimoniós atorga a Les Franqueses del Vallès el reconeixement de ‘carrer de Barcelona’. No us penseu que aquest rei era tot bondat per concedir aquests mèrits.

El rei Pere IV d’Aragó rep el sobrenom de Cerimoniós a causa de la meticulositat amb què organitzà i modernitzà el funcionament de l’estat, establint normes i cerimònies. Però es caracteritzà per ser un home cruel, violent i autoritari, que li valgué també el sobrenom de “el del Punyalet”. El que feia era per pur benefici. Clar que així li va anar.

Corró d’Avall és una de les poblacions que formen part del municipi de Les Franqueses del Vallès, a l’escut del qual hi figuren els dos fets que hem comentat: un llibre simbolitzant la concessió de la carta de franquesa i l’escut de Barcelona, pel privilegi de ser ‘carrer’ de la ciutat comtal.

Les Franqueses del Vallès, Vallès Oriental, Corró d'Avall, Mas Avel·lí

Testimoni de temps passats.

És aquí on trobem el Mas Avel·lí, actualment reconvertit en residència de la tercera edat. Malgrat l’interès patrimonial, he estat incapaç de trobar cap referent històric.

Entre la porta principal i una notable finestra gòtica, descobrim l’escut de Barcelona, testimoni de quan aquest indret es convertí en ‘carrer de Barcelona’. Dins d’una sanefa mig mutilada per l’escut, trobem unes inscripcions anteriors, amb els monogrames de Jesús, Maria, uns cors i les paraules Josep (amb les lletres superposades) i Vivat, però ja us dic que no en sé res.

Probablement col·locada pel darrer propietari, hi ha una pedra gravada amb el nom Manso Avelina i l’any 1947. Imagino que és qui va afegir la balustrada amb grans gerres.

Les Franqueses del Vallès, Vallès Oriental, Corró d'Avall, Mas Avel·lí

Tens més informació o has trobat alguna incorrecció? Agraït de que la comparteixis per ajustar-me millor a la realitat.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Anuncis

One response to “El regal del comte

  1. Retroenllaç: Edifici El Palau de Corro de Baix de Les Franqueses del Vallès | Terra, aigua i racons·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s