Ocells i bàculs

Avui ens acostem a l’església de Sant Llorenç d’Adri que, tot i trobar-se a la Vall d’Adri, s’ha inclòs dins un paquet i pertany a la Vall de Llémena (Gironès).

Poc clar queda l’origen del mot Adri, que podria haver estat el nom d’algú en èpoques remotes.

Adri, Sant Llorenç, Vall de Llémena, Gironès, romànic,
El sant.

Llorenç va néixer al segle III a Osca, quan aquesta pertanyia a la província romana Tarraconensis. Va anar a Roma on exercí com a diaca del Papa i administrador dels béns de l’Església. Però durant la persecució dels cristians, el van rostir al foc en una graella i ara és venerat per tots els qui treballen amb foc, com forners, terrissers o vidriers. Com si no en tingués prou de calor, es venera en ple mes d’agost.

Adri, Sant Llorenç, Vall de Llémena, Gironès, romànic,

Els capitells.

La construcció del temple en si, és similar a d’altres que podem trobar a la vora. Però pararem atenció a la portalada.

Al capitell de la dreta -la nostra esquerra- identifiquem una au, animal amb diferents càrregues simbòliques, segons de quin es tracti. En grec, el mot ocell ve a dir ‘missatge del cel’. És l’únic animal que enllaça el cel i la terra i per tant, alguna cosa divina deuen amagar. Poden representar l’ànima i la immortalitat. Recordem que els àngels es representen amb ales, com els ocells.

Adri, Sant Llorenç, Vall de Llémena, Gironès, romànic,

A l’altra banda del capitell hi ha dos caps humans i al mig, el cap d’un mussol. Aquesta au, amb una vista que ja m’aniria bé tenir, és solitària, diuen que per observar i meditar. Per la seva nocturnitat es relaciona amb l’inframón. La capacitat de veure en la foscor era una qualitat molt escaient per a qui ja es trobava en una altra esfera i podia veure més enllà de la vida.

Per tant, no és cap bajanada pensar que els caps representen ànimes. El que no sabem és si són salvades o condemnades.

Adri, Sant Llorenç, Vall de Llémena, Gironès, romànic,

L’altre capitell és ben diferent. Veiem una figura amb bastó -bàcul, dit amb propietat- i la mà a la panxa. Serà un bisbe amb còlics? Sant Pere agafant una clau que ha desaparegut? El bàcul generalment representa el pastor que vigila el ramat -les ànimes-. També hi ha la teoria que, com que el camí de Sant Jaume passava a la vora, aquest era un lloc on acudien els pelegrins. Qui sap.

Adri, Sant Llorenç, Vall de Llémena, Gironès, romànic,

A l’altra cara del capitell, dues espirals oposades surten d’un pal central. Hi ha qui interpreta que és un bàcul doble, amb dos poms. Pot ser. Però en algun altre lloc he vist una forma similar que representa l’arbre del bé i del mal (el Paradís), amb la serp que s’enfila pel tronc. I si es tracta de la representació d’una columna? Els capitells del monestir navarrès de Leyre presenten formes molt similars.

El simbolisme de l’espiral caldria cercar-lo a la nit dels temps. Pot significar el camí de la vida -com el joc de l’oca-, l’evolució, el sol, energia, moviment … I tot el que vulgueu! D’espirals en trobareu a moltes portes d’esglésies. Com a símbol solar, també tenia una funció màgica per espantar les bruixes.

Però quan veiem dues espirals contraposades, el significat pot canviar. L’espiral esquerra pot representar l’ordre i la dreta el caos. Pot ser un símil de la creu.

El romànic em desespera i m’atreu per igual perquè és ple de misteris que mai sabrem.

Adri, Sant Llorenç, Vall de Llémena, Gironès, romànic,

La porta.

Es troba recoberta amb unes planxes de ferro decorades amb la flor de lis, com la creu de Sant Jaume, fet que reforça la idea de lloc pelegrinatge. Els claus poden recordar la passió de Crist.

Adri, Sant Llorenç, Vall de Llémena, Gironès, romànic,

Al centre del pom llegim la data en què probablement es reforçà la porta amb ferro.

Adri, Sant Llorenç, Vall de Llémena, Gironès, romànic,

El forrellat, com és habitual en molts temples, presenta forma de drac, considerat en aquest cas com protector de llocs sagrats.

Apa! Per avui ja en tenim prou de fer hipòtesis.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s