Curar sense cobrar

Fa més de sis segles, un cavaller de l’orde de Sant Francesc anomenat Marc d’Avinyó, va constituir a Vilafranca del Penedès, el que actualment es coneix com a Hospital Comarcal de l’Alt Penedès.

Tot i que sembla que abans del segle XV ja hi havia una institució similar, Fra Marc, com se’l coneix, el va reformar i el convertí en la Pia Almoina.

El mot “pia” ve de piadós, que designa a qui sent pena pels que pateixen i també a qui segueix intensament les pràctiques de la seva religió. Almoina és l’ajuda o auxili que es dóna gratuïtament a qui ho necessita, siguin diners, roba o menjar. És a dir, que Pia Almoina seria similar a casa de caritat.

Vilafranca del Penedès, Alt Penedès, esgrafiat, hospital

Els hospitals es van crear a l’Edat Mitjana, vora els monestirs, per tal d’acollir i atendre els pelegrins, pobres i malalts. Hospitalitat ben entesa.

La institució es va anar ampliant al llarg dels segles, afegint edificis vora el monestir i l’església de Sant Francesc. L’indret va viure en primera persona importants episodis bèl·lics i epidèmies que van devastar la comarca.

Amb la recuperació del segle XVIII, l’hospital coneix una època daurada i propicià les obres de l’edifici neoclàssic a la rambla de Sant Francesc, que, amb l’enderroc de la muralla medieval, s’havia convertit en un lloc cèntric. Però amb la desamortització, el convent s’abandonà i aquest edifici passà a mans municipals i finalment es convertí en col·legi.

En una remodelació duta a terme el 1956, la façana es va decorar amb uns esgrafiats -que ningú en sap l’autor-. El conjunt ocupa la totalitat del mur, exceptuant el cos central on es troba el portal.

A banda i banda de la porta hi ha les figures anònimes de dos sants. El de l’esquerra duu un llibre on sembla escriure alguna cosa.

Vilafranca del Penedès, Alt Penedès, esgrafiat, Cosme i Damià, hospital

El de la dreta porta una copa en una mà i un petit estri que sembla una paleta a l’altra.

Doncs bé, aquests dos personatges que m’han costat déu i ajut per saber qui són, he arribat a la conclusió que es tracta dels sants Cosme i Damià, dos germans coneguts com els ‘Sants Metges’.

Vilafranca del Penedès, Alt Penedès, esgrafiat, Cosme i Damià, hospital

Malalties i turments.

Segons quina biografia llegim, ens dirà que aquests xicots eren romans, asiàtics o àrabs. Això sí, arreu expliquen que eren cristians, bessons, metges i que van fer guariments poc menys que miraculosos.

Diu la tradició que no cobraven pels seus serveis. Una de les operacions més surrealistes afirma que li tallaren la cama gangrenada a un malalt i la substituïren per la d’un negre mort poc abans. Puc imaginar la cara del malalt un cop recuperat.

Si miraculoses eren les curacions, més increïbles van ser els turments que van rebre per la seva fe. Apedregats, fuetejats, llençats al mar amb una pedra al coll o rostits al foc, són algunes de les proves de les quals van sortir amb vida. Finalment els tallaren el cap i aquí s’acabà el problema.

Se’ls sol representar amb instrumental mèdic i una recepta. Imagino que per reforçar la idea de curació, l’artista va col·locar pots farmacèutics entre les finestres de la part superior i plantes medicinals a la zona inferior.

Vilafranca del Penedès, Alt Penedès, esgrafiat, hospital

Aprofitant uns espais més estrets, simulà uns pergamins amb la data.

Quan l’autor, si algú el coneix, agrairé que m’ho comuniqui. Mentrestant, veient la data i com està realitzat l’estucat, m’arrisco a proposar el nom de Ferran Serra, tot i que és molt estrany que no aparegui la seva signatura. Potser, per culpa de la humitat, va desaparèixer pel despreniment de l’arrebossat de la part inferior.

Vilafranca del Penedès, Alt Penedès, esgrafiat, hospital

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s