Cadascú deixa la seva empremta

Breu itinerari per conèixer el patrimoni de Vélez-Málaga.

Des que els fenicis van descobrir la Costa del Sol al segle VIII aC, l’enclavament de Vélez-Málaga es va convertir en un important centre comercial. Romans, àrabs i cristians també van conquerir la ciutat, deixant destacades mostres del seu pas.

Entre els segles XIII i XV, va ser una important ciutat musulmana del regne de Granada.

Vélez-Málaga. Anadalusia. Màlaga

El 1487 va ser reconquerida per Ferran el Catòlic, moment immortalitzat a l’escut de la ciutat.

Vélez-Màlaga. Andalusia. Rajoles

Tal com passa a qualsevol cultura, damunt les antigues mesquites es van edificar esglésies cristianes, com el convent de San Francisco.

Vélez-Málaga. Anadalusia. Màlaga

Sembla que quan Miguel de Cervantes era recaptador d’impostos de Felip II, es va hostatjar aquí, concretament en una bonica casa del segle XVI.

Vélez-Málaga. Anadalusia. Màlaga

A la plaça de San Francisco que hi ha al davant, trobem una font de la mateixa època, d’estil manierista. Originalment es coneixia amb el nom de la ‘Gloria’ i era situada en un altre indret. Són interessants les carotes per on raja l’aigua.

Vélez-Málaga. Anadalusia. Màlaga

Un mica més amunt tenim l’església de San Juan Bautista, també edificada on hi havia una mesquita, amb un impressionant campanar.

Vélez-Málaga. Anadalusia. Màlaga

El temple va ser reformat i ampliat, perdent la seva primitiva fesomia d’estil gòtic i mudèjar.

Vélez-Málaga. Anadalusia. Màlaga

A la plaça de La Constitución, hi ha el Pósito, magatzem edificat per poder disposar de gra durant els temps d’escassedat. En realitat, dos segles abans ja existia una normativa al respecte.

A la façana d’inspiració barroca, destaquen les arcades i unes pintures rescatades a la darrera restauració. Una d’elles sembla representar un camp erm amb aus rapinyaires sobrevolant el cel.

Vélez-Málaga. Anadalusia. Màlaga

L’antiga ciutat musulmana estava protegida per una muralla amb tres portes, de les quals només es conserva la Puerta Real de la Villa, amb una torre i un accés amb forma d’angle. Cal pujar pels estrets carrerons amb escales i pendents impossibles per tenir una bona vista.

Vélez-Málaga. Anadalusia. Màlaga

Molt a prop trobem la impressionant font renaixentista (segle XVI) de Felipe II – Fernando VI -tots dos perquè no es barallin-.

Va ser reubicada en aquest indret un segle més tard, durant el regnat de Fernando VI, segons consta en una placa. A més de l’escut de la ciutat i el de Felip II, hi ha quatre curiosos rostres. Dos d’ells es tapen la cara amb les mans.

Vélez-Málaga. Anadalusia. Màlaga

Situada en una de les elevacions del terreny, l’església de Santa María de la Encarnación -també damunt una mesquita- és de la mateixa època i estil que les que hem vist abans.

Vélez-Málaga. Anadalusia. Màlaga

Però la ciutat també intenta obrir-se a l’art contemporani, amb escultures com La Menina, a la plaça del Carmen. És una obra realitzada per l’artista local Antonio Hidalgo qui ha reinterpretat diverses vegades aquesta icona de Velázquez.

Vélez-Málaga. Anadalusia. Màlaga

Si visiteu la ciutat durant la Setmana Santa, aprofiteu per veure de prop l’elaborada artesania dels ‘passos’ o trons on passegen els sants. Són autèntiques obres d’art, amb un estil profusament decorat.

Vélez-Málaga. Anadalusia. Màlaga

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s