El passat que no passa

Hi ha detalls foscos del passat que s’amaguen, tot i estar ben a la vista. Impunement ens recorden èpoques pretèrites. I allà són, a les portes, a les parets, als carrers. Però s’han tornat invisibles.

Passejant pel barri El Palau de Mataró encara podem veure el jou i les fletxes, en una paret -ben gran- i a les portes d’alguns edificis.

Símbols franquistes. Mataró. Maresme

Aquest era l’emblema de la Falange, que apareixia als habitatges promoguts per l’Instituto Nacional de la Vivienda, durant el règim franquista. Tot i tractar-se de símbols il·legals, alguns encara s’han salvat. Potser és una manera de no perdre la memòria.

Sota la sonora denominació de ‘Falange Española de las Juntas de Ofensiva Nacional Sindicalista’ (JONS), s’amaga un partit polític d’ultradreta creat el 1934, com a resultat de la unió de dos partits d’ideologia feixista.

Símbols franquistes. Mataró. Maresme

La perversió dels símbols històrics.

L’emblema del jou i les fletxes ve de lluny, de molt lluny. Quan Virgili, poeta italià del segle I aC, va escriure l’Eneida i més tard les Geòrgiques, poc es devia pensar que hi hauria qui en trauria suc dels seus versos. Primerament va ser l’emperador August, qui li manà escriure aquesta epopeia per enaltir l’imperi.

Al segle XV, les fletxes, símbol de la guerra -extretes de l’Eneida- i el jou, representant les tasques agrícoles -del poema de les Geòrgiques-, van passar a formar part del símbol dels Reis Catòlics, ja que duien les seves inicials: Yugo-Ysabel, Flechas-Fernando.

La Falange, gran admiradora del passat gloriós del país, va adoptar aquests símbols, que encara perduren. Us recordo que aquest incendiari partit és legal i actiu, lògicament una mica maquillat per passar la legislació.

Mentre hi ha qui se l’embolica amb paper de fumar per canviar noms de carrers, de personatges que ja ningú sap qui són, potser caldria revisar coses més evidents.

La paraula ‘falange’ prové del grec i servia per designar el cós d’infanteria pesada de l’exèrcit. També s’utilitza per definir un nombre de persones unides per a un mateix fi. Aquí queda.

Símbols franquistes. Mataró. Maresme

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s