Tornant a les arrels

Al mig d’una illa de gespa, al centre d’Esplugues de Llobregat, hi ha un monument commemoratiu, que tot i el pas del Tram, va salvar la seva situació. Porta per títol: Esplugues al Baix Llobregat. L’obra es deu a Agustí Guasch Gómez, artista barceloní i autor de diversos monuments.

Esplugues de Llobregat. Monument al Baix Llobregat

Es tracta d’un bloc de granit amb el relleu d’una dona d’aire indolent, a qui el vestit li cau, deixant al descobert els seus atributs. Amb la mà agafa una branca que sembla llorer. Veiem què ens diu la mitologia grega.

Perquè el déu Apol·lo deixés de perseguir Dafne, el pare convertí la seva filla en llorer. Llavors Apol·lo va decidir que aquest arbre honraria les seves victòries. D’aquí ve la corona de llorer que encara ara reben els guanyadors de les carreres de fórmula 1, herència de la tradició grega i romana.

Esplugues de Llobregat. Monument al Baix Llobregat

A sota, tres medallons representen la riquesa d’aquesta comarca: l’agricultura -una espiga i una falç-, el comerç -els atributs d’Hermes- i la indústria -una roda dentada.

Hermes és considerat el déu grec del comerç. Era el missatger dels déus, els quals li donaren unes ales perquè fos més diligent. Un dia va separar dues serps que es barallaven, i amansides s’enroscaren al voltant de la vareta -el caduceu-, que és el que veiem al medalló. Per altra banda, la mitològica fundació de Barcelona per aquest déu, fa que el trobem representat en mil i un llocs. La versió romana porta el nom de Mercuri, de qui deriven paraules com mercat o mercantil.

Esplugues de Llobregat. Monument al Baix Llobregat

Les lletres del monument no semblen respectar massa el conjunt, ja que són massa grans per l’espai que ocupen. M’inclino a pensar que no estaven previstes per l’artista.

Es va inaugurar el 1985, amb la presència del president de la Generalitat Josep Tarradelles. Van ser uns actes de caràcter reivindicatiu, ja que la ciutat encara pertanyia al Barcelonès i desitjava incorporar-se al Baix Llobregat, comarca amb la qual se sent més vinculada històricament.

El 1932 es va redactar una primera proposta de divisió territorial de Catalunya, que més tard s’ajustà, però no va ser oficial fins poc abans de començar la Guerra Civil. El 1987 s’aprovà la incorporació d’Esplugues al Baix Llobregat.

INFORMACIÓ PRÀCTICA:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s