Morir al museu

Passejar per la necròpolis paleocristiana de Tarragona és com tornar enrere. Literalment. Perquè, a més dels sarcòfags i enterraments del segle III dC, trobem un abandonat museu, una deixada coberta per protegir el jaciment i el mig oblidat edifici de Tabacalera. Rebobinem

Necròpolis. Tarragona

Dos mil morts vora el riu.

Al segle I dC, una de les principals sortides de la ciutat romana discorria vora el Francolí i permetia accedir al barri portuari de Tarraco. Al llarg d’aquesta via s’hi construïren edificacions residencials i tallers, però també s’hi van fer enterraments durant prop de quatre segles.

Una llei romana obligava sepultar els difunts a les necròpolis, situades als afores de la ciutat.

Necròpolis. Tarragona

Làpida de Lucius Popilius, amb dos dofins i un escaire.

Segons les possibilitats de cada família, les restes es dipositaven dins de taüts de fusta, àmfores, sarcòfags de marbre o sota teules de fang cuit, entre d’altres moltes variants.

Necròpolis. Tarragona

Fossa coberta amb tègules planes.

De moment només s’han excavat uns dos mil enterraments, però és evident que en queden molts més per treure a la llum.

Per cert, s’anomena paleocristià a l’estil d’art que va tenir lloc durant els sis primers segles de la nostra era, durant la dominació romana.

Necròpolis. Tarragona

Cripta.

La pedra carnívora.

El mot sarcòfag prové del grec i significa devorador de carn. En un principi s’utilitzava l’expressió ‘líthos sarkophágos’ que significa ‘la pedra que es menja la carn’. Segons l’historiador Plini el Vell, hi havia una pedra amb la propietat de menjar-se els cadàvers que s’hi enterraven allà. Com la sosa càustica que utilitzem per desembussar l’aigüera.

Amb aquesta pedra van fabricar els primers recipients funeraris. Més tard es van fer de marbre, plom o pedra normal, que no es menja res, però el nom es va quedar.

Necròpolis. Tarragona

Sarcòfags.

Fumant t’espero.

El descobriment del Nou Món va afavorir la creació de noves indústries. Al segle XVI, el tabac portat des de L’Havana va propiciar un lucratiu comerç, creant la primera fàbrica a Sevilla. Més tard, el monopoli s’estengué arreu i duraria fins ben entrat el segle XX. El 1923 es començà a construir la fàbrica de tabac de Tarragona, que durant setanta anys assecaria els pulmons de molts fumadors amb els seus ‘Ducados’.

Però, què va passar en fer els fonaments de la fàbrica? Doncs que va aparèixer la necròpolis romana. Ja veieu que tot va de morts avui.

Necròpolis. Tarragona

Finestrals de la fàbrica.

El mossèn arqueòleg.

Cinc anys d’excavacions més tard, era evident que allò era molt més que quatre pedres velles. El cardenal de Tarragona, Vidal i Barraquer va fer venir Joan Serra i Vilaró, mossèn nascut a Cardona que havia demostrat una gran passió per la història i l’arqueologia. Serra es va fer càrrec de les excavacions del fòrum romà i del cementiri paleocristià de Tarragona.

Necròpolis. Tarragona

Làpida amb motius vegetals i un recipient.

El 1929 Llorenç Rossell i Casals, ajudant d’obres públiques, va projectar un edifici d’estil neoclàssic -com pertocava a la situació- on conservar les peces més importants trobades.

Mossèn Serra va ser el primer director del museu. En morir, va demanar ser enterrat en aquesta necròpolis.

Necròpolis. Tarragona

El museu abandonat.

Salvant els difunts.

El 1970, veient que el jaciment es deteriorava, es va realitzar una coberta al costat del museu. La tasca s’encomanà a l’arquitecte Emilio Pérez Piñero, valencià de naixement, però que va viure majorment a Calasparra, Múrcia. Conegut pel disseny d’estructures lleugeres, va ser l’autor de la cúpula del Teatre-Museu Dalí a Figueres.

Tarragona. Necròpolis. Coberta

Cobertes lleugeres.

Veure passar el temps.

Entre guerres, política i desídia, el jaciment va restar tancat prop de vint anys. De fet, avui dia l’edifici del museu necessita una bona restauració i el de la Tabacalera espera pacientment que els déus es posin d’acord per acabar-lo d’adequar.

Mentrestant, els morts descansen i acompanyen els visitants en pau.

Necròpolis. Tarragona

Detall d’una làpida.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s