Contra la ràbia, pastissets

Les històries de sants de vegades poden arribar a ser com una telenovel·la, de la qual t’has perdut alguns capítols i et fas un bon embolic. El que s’explica sobre santa Quitèria, podria donar per a un guió que tindria més èxit que les sèries de vampirs.

Una de les variades versions que he trobat, explica que era una de les nou filles d’un rei, qui només volia que un noi fos l’hereu -ja comencem amb problemes masclistes-. La mare les ajudà a fugir, però ell envià un grapat de gossos que les mossegaren fins a morir. Quitèria va escapar i s’amagà dins el tronc d’un arbre. Un pagès la va delatar i els seus gossos es van girar contra ell i el mossegaren, passant-li la ràbia. El pagès va implorar perdó a la santa i aquesta el va guarir. Però a ella li van tallar el cap.

Santuari Santa Quitèria. Vilanova del Vallès. Vallès Oriental

Altres diuen que els gossos van mossegar Quitèria i va contraure la malaltia, però miraculosament es va curar. Per aquest motiu, s’invoca en casos de contagi de la ràbia.

Sembla que aquesta santa va néixer a Pontevedra al segle II. Com que es trobava en ple camí de Sant Jaume, el culte s’escampà ràpidament i va arribar fins al Vallès, per on passava un tram de la Via Augusta romana, una mena d’autopista que connectava Roma amb Cadis.

Santuari Santa Quitèria. Vilanova del Vallès. Vallès Oriental

Documentada 4.000 anys abans de Crist i coneguda com el ‘càstig dels déus’, la ràbia va afectar nombrosos indrets. Fins que, a finals del XIX, Pasteur va descobrir la vacuna contra aquest virus. M’hi jugo un peix que aquest senyor també venerava santa Quitèria.

A Vilanova del Vallès deuen tenir un mal record d’aquesta malaltia contagiosa. Una llegenda del segle XIX explica que un brot de ràbia va amenaçar la població i van fer una prometença a la santa, que els deslliurà. Des d’aquell moment se celebra un aplec al maig, data en què es fan unes rosques de pa, que es beneeixen i es mengen, com a antídot contra la ràbia.

Santuari Santa Quitèria. Vilanova del Vallès. Vallès Oriental

Potser per això, només independitzar-se el 1983, el municipi va decidir que a l’escut apareguin els atributs de la santa: la palma del seu martiri i el gos que la va mossegar -que a mi em recorda al d’una antiga sèrie de dibuixos animats-.

El santuari, situat dalt d’un turó, gaudeix de bones vistes. Tot i que documentat al segle X, nombroses reformes al llarg del temps li han canviat la fesomia. A la façana, del segle XVII, hi ha dues columnes amb l’escut de la vila. Dins una fornícula, la santa presideix l’entrada. Al seu damunt, un escut amb els anagrames de Jesús i Maria.

Santuari de Santa Quitèria

Les inicials IHS representen les tres primeres lletres del nom de Jesús en grec. Aquest acrònim es comença a utilitzar al segle VII. Com que en llatí pot tenir diversos significats cristians, al segle XVII s’estengué el seu ús i s’hi afegí una creu.

De l’altre monograma, tothom dóna per fet que correspon a Maria. Quan l’àngel visità a Maria per dir-li que seria mare, la va saludar a la romana dient ‘Ave Maria’, tot i que sembla que més aviat significaria ‘Auspice Maria’, és a dir, sota la protecció de Maria. Però aquí només es veu una A entre dos pals o bé una M invertida. El petit arc damunt la lletra A podria representar la muntanya del Gòlgota -tret molt comú a l’Edat Mitjana-, fent referència a la passió de Crist.

Santuari Santa Quitèria. Vilanova del Vallès. Vallès Oriental

A l’interior, jo destacaria les mènsules de la capella de la Puríssima, probablement gòtiques, que representen els quatre evangelistes.

Santuari Santa Quitèria. Vilanova del Vallès. Vallès Oriental

També és interessant la cúpula de la capella de la mare de Déu, del segle XVII, on unes cintes descriuen diversos atributs de Maria.

Des de l’exterior podeu veure la llanterna de la cúpula, que ha perdut part de la ceràmica que la recobria.

Santuari Santa Quitèria. Vilanova del Vallès. Vallès Oriental

Uns bancs de pedra duen la inscripció Sta. Quitèria i l’any 1921. Podria tractar-se de quan el santuari rebé una important visita pastoral i s’inventarià el patrimoni existent.

Santuari Santa Quitèria. Vilanova del Vallès. Vallès Oriental

Si el trobeu obert, no deixeu de donar una ullada al senzill, però romàntic cementiri.

Santuari Santa Quitèria. Vilanova del Vallès. Vallès Oriental

Abans de pujar al vehicle, aneu fins al final de l’esplanada de l’aparcament per observar l’espectacular mas de Can Bosc Vell, del segle XIX.

Can Bosc Vell. Santuari Santa Quitèria. Vilanova del Vallès. Vallès Oriental

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s