Dubtes simbòlics

Si heu llegit altres articles meus, sabreu que m’encanta trobar el significat amagat de les coses que veig.

Però de vegades potser volem veure més del que realment hi ha. L’edifici de la cooperativa La Fraternitat, al barri de la Barceloneta, es presta a trobar significats maçònics, dels quals em permeto dubtar, malgrat que les xarxes en van plenes.

Fundada a finals del XIX per un barber republicà i els seus amics, La Fraternitat es convertí aviat en un organisme que feia compres col·lectives a l’engròs per tal d’oferir productes de consum a preus populars. Cada soci pagava la mateixa quota i tenia els mateixos drets i deures. El projecte prosperà i es materialitzà en la construcció d’un edifici que, a més de la botiga, disposava de restaurant, biblioteca, teatre, magatzem i despatxos.

Cooperativa La Fraternitat. Barceloneta. Barcelona

El projecte s’encarregà a Francesc Guàrdia, arquitecte modernista, gendre de Lluís Domènech i Montaner, amb qui col·laborà al Palau de la Música de Barcelona. L’edifici, a part de l’original concepció, que s’obre a tres carrers, incorpora detalls escultòrics que cal veure de prop.

Cooperativa La Fraternitat. Barceloneta. Barcelona

A la cantonada esquerra, un medalló mostra l’any de la fundació de la Cooperativa -1879-. Al de la cantonada esquerra s’hi veu l’any de la inauguració del nou edifici – 1918-. Un i altre estan rematats per una corona. Aquesta corona, com la que apareix al conjunt escultòric central, no correspon a cap càrrec nobiliari, ni tampoc a cap organisme conegut.

Cooperativa La Fraternitat. Barceloneta. Barcelona

Entre les dues senyores, es veuen dues mans entrellaçades dins un triangle. A tot arreu es dóna com un fet, que es tracta d’un símbol críptic, concretament la salutació de primer grau de l’aprenent maçó. No sóc cap entès en la matèria, però veient imatges de com és aquesta salutació, em fa l’efecte que no té molt a veure. Jo diria que, simplement, és una imatge de concòrdia, amb un origen en la tradició romana, anomenat ‘dextrarum functio’. Però ja us dic que em puc equivocar.

Cooperativa La Fraternitat. Barceloneta. Barcelona

Certament, el triangle s’associa amb la simbologia maçònica, ja que és un símil de l’escaire, instrument utilitzat pels constructors. És la figura base, que simbolitza el déu suprem, el Gran Arquitecte de l’Univers. També recorda els elements de la regeneració -aire, foc i aigua-, la Trinitat i mil coses més que podeu llegir a internet. A més, és la representació dels tres puntals d’aquesta organització: llibertat, igualtat i fraternitat, que, mira tu per on, és base del fonament republicà, nascut amb la revolució francesa, justament cent anys abans de la creació de La Fraternitat.

Les dues noies reclinades i amb el peu nu, recorden molt a la imatge utilitzada en les monedes republicanes. Resulta significatiu que una miri a terra i l’altra al cel. I si seguís furgant, segurament trobaria alguna explicació a la corona i als medallons amb tres fulles.

Cooperativa La Fraternitat. Barceloneta. Barcelona

Recordeu que aquesta cooperativa va néixer poc després de la Primera República Espanyola i que els seus fundadors eren republicans convençuts.

La idea d’acompanyar l’escut amb figures, per donar-li més notorietat, és una pràctica habitual. De vegades són virtuts i d’altres són àngels, cavallers o ‘fames’ que honoren un govern, una família o una institució. Per posar un exemple, teniu l’escut de l’antiga Foneria de Canons, al número 2 de la Rambla de Barcelona. Al final d’aquest escrit trobareu enllaços a altres exemples.

Com que no sóc un entès, no és la meva intenció afirmar ni negar res. Només em qüestiono allò que no veig clar.

Cooperativa La Fraternitat. Barceloneta. Barcelona

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s