D’Àfrica a Alella, passant per Girona

A Alella (Maresme) es té constància d’una església al segle X consagrada a Sant Feliu, que es va eixamplar als segles XVI i XVII, afegint el portal barroc, que ara mirem amb detall.

Dues columnes plenes de detalls, flanquegen la porta. A la part inferior hi ha representades unes ales, anomenat símbol parlant en heràldica, ja que ajuda a dir i recordar el nom; com per exemple, Llançà té unes llances i Cabrera una cabra.

Església de Sant Feliu. Escut. Alella. Maresme

A sota, la data en nombres aràbics i romans, quan es van fer les obres per engrandir el temple.

A l’esquerra, les inicials IHS, acrònim de Jesucrist.

Església Sant Feliu. Alella. Maresme

A la dreta AM, que vol dir Ave Maria, una salutació d’origen romà, que vindria a dir: “Hola Maria, com va tot?”.

En una columna i l’altra, pengen dos grapats de raïm, conreu que va tenir una gran importància ja en temps dels romans.

Església Sant Feliu. Alella. Maresme

Ara fixeu-vos bé. Sostingut entre ambdues columnes, a la part superior veureu un fris, que recorda molt al dels temples grecs i romans, on hi ha sis petits relleus. Cadascun fa esment a un passatge de la vida de sant Feliu.

Església Sant Feliu. Alella. Maresme

En Feliu va néixer al segle III en algun lloc del nord d’Àfrica, prop de Cartago (actual Tunísia), on les duríssimes persecucions contra els cristians encara no es feien notar. Era de casa bona i va tenir estudis. En escoltar els cristians, es va convertir i va anar a Girona a ajudar els col·legues que patien.

Sense tenir cap càrrec dins l’església, Feliu va destacar per la seva oratòria i molta gent es convertí. Lògicament les autoritats el van considerar perillós i el van enxampar, martiritzar i matar.

Església Sant Feliu. Alella. Maresme

El seu sepulcre a Girona aviat es convertí en un important centre de peregrinació i el culte s’estengué per les desolades terres catalanes i més enllà, cap a França i Hispània.

Es tracta d’un dels pocs sants dels quals es té documentació històrica, no de tot, però sí d’alguns fets importants.

El primer relleu que veiem al fris és un balcó, que podria representar el tribunal que el va condemnar o bé des d’on ell predicava. La finestra enreixada recorda la presó, el primer d’uns quants patiments.

Església Sant Feliu. Alella. Maresme

A continuació veiem una barca amb una roda de molí. Mig història i mig llegenda, s’explica que van lligar una roda de molí al coll del sant, i des d’una barca, el van llençar al mar, davant de l’actual Sant Feliu de Guíxols. Però uns àngels van evitar que s’ofegués i l’ajudaren a tornar sa i estalvi a la platja.

Seguidament, hi ha un parell de bastons i una corda, dels quals no he trobat cap informació.

Al costat, un cavall encabritat recorda quan el lligarem a la cua d’un cavall i l’arrossegaren pels carrers de Girona.

Església Sant Feliu. Alella. Maresme

Després trobem una creu amb cordes i flagells, per representar un martiri que no és anomenat a totes les fonts.

Finalment, una creu en forma de X amb uns instruments de tortura. Quan quedava clar que el sant tenia ajut diví, van decidir arrencar-li la pell amb uns rasclets, fins que, aquest cop sí, va morir. Algunes escenes semblen estar clarament inspirades en pintures gòtiques, com aquesta creu, que apareix en una pintura de J. Borgunya.

Església Sant Feliu. Alella. Maresme

Damunt del fris, dins una fornícula, podeu veure Feliu, tal com se’l sol representar: amb la roda de molí, la Bíblia sota el braç i vestit de diaca, tot i que no es té constància que ho fos.

Església Sant Feliu. Alella. Maresme

Més amunt, dins el frontó, una inscripció torna a recordar la data de l’ampliació de l’edifici i veiem l’escut amb l’ala ‘parlant’.

Església Sant Feliu. Alella. Maresme

El frontó es troba coronat per tres obeliscs. Potser es tracta d’una mera decoració, però també podria referir-se a la tradició de representar el sant amb un obelisc. Aquest atribut, introduït erròniament en algun moment en la iconografia de sant Feliu, correspondria a un altre màrtir amb el mateix nom, que va morir decapitat a Roma abans que el nostre.

Església Sant Feliu. Alella. Maresme

I fins aquí puc llegir.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s