Fent i desfent el pont

Tot i que l’aparença actual és fruit de diverses destruccions i reconstruccions, el pont Vell de Besalú (Garrotxa) no té rival i és una meravella.

En canvi, uns metres més avall, s’alça un altre viaducte molt més jove, que dóna molt de servei i que sempre ha viscut a l’ombra del germà gran medieval.

Va ser inaugurat el 1926 per Prudencio Rodríguez Chamorro, personatge natural de Zamora que, de cap de policies de Figueres i comissari de frontera, en una estranya maniobra, passaria a ser governador civil de Girona.

Pont C66. Besalú. Garrotxa

El 1917, l’arquitecte olotí i dirigent del Centre Excursionista de Catalunya, Josep Danés i Torras, es queixava que no existís un vial modern més idoni per passar el Fluvià i que d’aquesta manera, el trànsit deixés tranquil el pont medieval. Però també demanava que no perjudiqués l’antic, ni per massa proper ni per estètica, ja que considerava que seria una ofensa.

Veient els resultats, no sembla que li fessin molt de cas.

Pont C66. Besalú. Garrotxa

De totes maneres, amb els seus 1.200 metres, aquest nou viaducte va durar un no res. En acabar la Guerra Civil va ser destruït. Enginyers militars el van reconstruir utilitzant les restes de l’anterior. Es tractava de disposar només d’un pas de vehicles, ja que en aquells temps, els vianants passaven pel camí vell.

Els carruatges, acostumats a passar pel mig del poble, no es van veure massa propicis a utilitzar el nou. Fins que l’ajuntament de Besalú directament els va prohibir el pas pel pont vell.

Sempre amb el teló de fons del pont medieval, és inevitable fer comparacions o pitjor, ignorar-lo i utilitzar la nova passera per a vianants, a fi d’obtenir millors vistes de l’antic. Una llàstima, ja que penso que també té el seu encant i mereix sortir a la foto.

Pont C66. Besalú. Garrotxa

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Anuncis

2 responses to “Fent i desfent el pont

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s