Higiene i fe

Amb les malalties sempre s’aprèn alguna cosa. Però amb la pandèmia del còlera del segle XIX es va aconseguir el que mai havia estat possible.

Originari de l’Índia, el bacteri va arribar a Portugal el 1833 i ràpidament es va estendre per tota la península. Quan el brot arribà a Barcelona, la gent va fugir cap a les comarques gironines, però el mal havia vingut per quedar-se un parell d’anys i endur-se milers de vides pel davant.

Martorell de la Selva. Maçanet de la Selva. Girona

Es va publicar una normativa, on s’explicava detalladament a cada ajuntament què fer per evitar la propagació del virus o bé minimitzar els efectes.

Rentar la roba, ventilar fàbriques i esglésies, evitar aglomeracions, netejar carrers, conduccions i clavegueres, inspeccionar els aliments i begudes de venda al públic, … En fi, tot allò que ara ens pot semblar obvi, però que en aquella època era com parlar de naus espacials.

Martorell de la Selva. Maçanet de la Selva. Girona

En aquestes circumstàncies, les persones van aixecar els ulls i van clamar protecció al cel. Sebastià va resultar ser el sant més idoni per aquesta tasca.

El noi era un soldat de l’exèrcit romà, que es convertí al cristianisme. Però quan el van descobrir el van executar disparant-li fletxes. No va morir, sinó que una dona el trobà encara viu i el va cuidar. Tossut com era, Sebastià va tornar davant l’emperador per criticar-lo. Aquesta vegada van matar-lo definitivament a cops de bastons i el van llençar a la claveguera. Durant l’Edat Mitjana va ser invocat com a protector contra la pesta arreu d’Europa.

Martorell de la Selva. Maçanet de la Selva. Girona

Cap al 1830, poc abans de l’arribada de la malaltia, a Martorell de la Selva van construir una església dedicada a Sant Pere. Però, per assegurar-se una bona protecció contra el còlera, van instal·lar a Sant Sebastià en un altar per a ell solet.

L’edifici es troba totalment aïllat, prop de la carretera, amb el cementiri al davant. El temple imita l’estil barroc, tot i que no ho és.

Curiosament, l’escalinata té com a base, dues mitges rodes de molí.

Martorell de la Selva. Maçanet de la Selva. Girona

La part superior del campanar es va decorar amb capitells corintis i uns rostres dins de petxines, que semblen més profans que sants, de regust neoclàssic.

Martorell de la Selva. Maçanet de la Selva. Girona

No sabem com va anar la intercessió del sant, però sí que sabem que aquesta església es va salvar de la crema durant la Guerra Civil, tot i que va ser utilitzada com a magatzem de combustible. Només va desaparèixer la seva imatge.

Martorell de la Selva. Maçanet de la Selva. Girona

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s