Desgràcies encadenades

Explica el diccionari que ‘garrotxa’ és una terra aspra on és difícil de caminar. Una definició perfecta per a l’Alta Garrotxa, un territori especialment abrupte i salvatge, però d’una extraordinària bellesa.

Sant Llorenç de Sous. Romànic. Alta Garrotxa.

Enmig d’aquest paisatge trobem les restes de Sant Llorenç del Mont, que actualment se’n diu de Sous, per un poble molt petit i dispers, on no queda cap habitant.

Sant Llorenç de Sous. Romànic. Alta Garrotxa.

Rostint el sant.

Tot i que hi ha quatre sants que comparteixen el mateix nom, probablement al monestir es venerés l’únic que va ser màrtir.

Llorenç va néixer al segle III a Osca, quan aquesta pertanyia a la província romana Tarraconensis. Va anar a Roma on exercí com a diaca del Papa i administrador dels béns de l’Església. Però durant la persecució dels cristians, el van rostir al foc en una graella. Entendreu perquè se l’invoca demanant protecció contra els incendis.

Sant Llorenç de Sous. Romànic. Alta Garrotxa.

A l’estiu, cap als volts del 10 d’agost, quan s’escau la seva festa, té lloc la pluja d’estels coneguda com a Llàgrimes de Sant Llorenç i se celebra un aplec davant el monestir enrunat.

Sant Llorenç de Sous. Romànic. Alta Garrotxa.

De l’esplendor a la decadència.

Sembla que, cap al segle IX, un monjo solitari vingué a viure al costat d’una capella. Quan més tard, altres monjos li van venir a fer companyia, van ampliar les instal·lacions gràcies a la generositat de diversos comtes. Tot va anar bé fins al segle XIV, quan tingué lloc la devastadora epidèmia de pesta negra que va assolar Europa i va deixar una gran mortaldat al seu pas.

Sant Llorenç de Sous. Romànic. Alta Garrotxa.

Com si no fos prou, entre el 1373 i 1448 Catalunya va ser sacsejada per un seguit de terratrèmols que van causar un munt de víctimes i destrosses, especialment per la zona de la Garrotxa. El conegut com a ‘terratrèmol de la candelera’, localitzat a Camprodon, va deixar la zona en una ruïna total.

Sant Llorenç de Sous. Romànic. Alta Garrotxa.

I cal no oblidar les inacabables guerres que van tenir lloc durant aquesta convulsa època, com l’anomenada guerra civil catalana, que va enfrontar les grans institucions i van deixar un reguer de baixes pel camí.

Amb tants esdeveniments sinistres, la població de Catalunya es va veure reduïda a la meitat en poc més de cent anys.

Sant Llorenç de Sous. Romànic. Alta Garrotxa.

Podeu imaginar que al monestir no va quedar gairebé ningú i l’edifici s’enrunà. Però encara es mantingué una petita flama. Després vingué la desamortització de Mendizábal de 1835 i finalment la Guerra Civil de 1936, quan tot va ser abandonat.

Passejar entre aquestes pedres carregades d’història et fa preguntar com és possible que, fins i tot en un lloc tan remot i de tanta bellesa, pogués arribar tanta desgràcia.

Sant Llorenç de Sous. Romànic. Alta Garrotxa.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

2 responses to “Desgràcies encadenades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s