Fer (bona) vida a casa

Quan al segle XVII Prats de Molló va passar a formar part del regne francès, Josep de Trincheria no ho va acceptar i va lluitar per recuperar la independència.

Però va haver de marxar cap a Olot on s’establí amb la seva família. Va adquirir una casa al centre de la vila, que durant anys i anys es va anar decorant amb pintures i mobles de diversos estils i que ara coneixem com Can Trincheria.

Can Trincheria. Olot. Garrotxa

L’exterior no dóna cap pista del que trobareu dins. Tot i que ja sé que no serà del vostre gust, cal fer la visita per descobrir com vivia una família benestant en aquells temps. Dormitoris foscos, sales plenes de murals, cortinatges, mobles i una recarregada decoració barroca.

Can Trincheria. Olot. Garrotxa

Joan Carles Panyó va ser l’encarregat de la decoració d’algunes de les estances de Can Trincheria. Nascut a mitjans del segle XVIII, aquest artista mataroní, va ser el creador de l’Escola de Dibuix d’Olot. És poc conegut tot i la seva prolífica i destacable obra, dins el neoclassicisme català.

Can Trincheria. Olot. Garrotxa

Sense un ordre massa clar, es barregen escenes mitològiques, com el colós de Rodes, batalles navals, caceres o vistes bucòliques de jardins.

Can Trincheria. Olot. Garrotxa

Als extraordinaris llits policromats, van dormir personatges com el general Martínez Campos, capità general de Catalunya que lluità contra les tropes carlistes.

Can Trincheria. Olot. Garrotxa

L’alcova del Bisbe, tot i lluir algunes pintures poc adients, era el lloc reservat per allotjar el clero.

Amb una notable llar de foc i un banc de fusta, la sala de l’Escó devia ser la més acollidora a l’hivern.

Can Trincheria. Olot. Garrotxa

Subjecte a un plafó de ferro colat amb una escena que podria ser el naixement, una anella servia per sostenir algun recipient damunt el foc.

Can Trincheria. Olot. Garrotxa

Resulta especialment destacable el pessebre que ocupa les parets de la cambra de jocs. Amb l’ajuda d’un servent, el va muntar un dels fills de la família, que va quedar minusvàlid.

Can Trincheria. Olot. Garrotxa

Algunes figures van ser realitzades per Ramon Amadeu, escultor nascut a Barcelona al segle XVIII i que es refugià a Olot fugint dels francesos.

Can Trincheria. Olot. Garrotxa

El costum d’instal·lar pessebres a les cases particulars neix al segle XVIII i es manté en un aparador tot l’any. En aquest cas, a més dels elements propis de la Nativitat, podem veure també d’altres com la passió de Crist i de més costumistes.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Anuncis

2 responses to “Fer (bona) vida a casa

 1. És un gust anar descobrint nous llocs gràcies als apunts que fas. Molts cops sorprèn haver passat a tocar i no haver sigut conscient del que s’amagaven darrera d’unes parets. Aquesta casa es pot visitar normalment o cal demanar hora amb antelació?

  M'agrada

  • Moltes gràcies!

   És cert, hi ha llocs que semblen esperar pacientment a que els descobrim. He estat desenes de vegades a Olot i mai havia reparat en aquesta casa.

   La visita és gratuïta i es pot fer cada dia, matí i tarda i diumenges fins a les 14 h.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s