La gran plaga americana

Tenia ganes de posar un títol pompós, de pel·lícula! Però ja veureu que la realitat supera la ficció.

El 1860 un vaixell va arribar a França amb un carregament de cep americà, espècie immune al fong de l’oïdi. Ah, però el que ningú sabia era que aquest cep venia amb regal inclòs: la fil·loxera. Aquest petit insecte, cosí germà del pugó, només ataca les arrels de l’espècie europea de la vinya, fins que la planta mor.

Celler. Alella. Maresme

En un pim pam, la plaga va acabar amb les vinyes europees. Uns vint anys més tard, arribà a Catalunya i ràpidament va envaïr els camps. Molts pagesos van passar a conrear ametllers, avellaners i cereals, pels quals l’animalet no semblava sentir gens d’interès.

Celler. Alella. Maresme

La indústria vitivinícola es va ensorrar. De mica en mica, es van replantar ceps resistents a la fil·loxera, tot i que ja mai més ens hem desempallegat d’aquest insecte.

Celler. Alella. Maresme

La recuperació coincideix amb l’esplendor dels cellers modernistes arreu de Catalunya. Grans arquitectes van projectar autèntiques catedrals del vi. El 1906 Jeroni Martorell va ser l’encarregat de projectar el celler d’Alella (Maresme), que va finalitzar anys més tard en una segona etapa.

Celler. Alella. Maresme

Martorell va destacar com a restaurador i conservador de monuments, com el monestir de Poblet, el de Sant Cugat del Vallès o les muralles de Montblanc. A més, és autor de destacats edificis com el de la Caixa d’Estalvis de Sabadell.

Celler. Esgrafiat. Alella. Maresme

A la façana destaca un esgrafiat, al·lusiu a la verema. Tres pagesos recullen i aboquen uns bons grapats de raïm dins les portadores. Aquests recipients duen unes nanses pensades per passar uns bastons anomenats semalers.

Celler. Esgrafiat. Alella. Maresme

Al fons, sota un cel ple de núvols, es veu una masia i més camps.

Celler. Esgrafiat. Alella. Maresme

Com a curiositat, cada 7 de setembre, Sant Sadurní d’Anoia celebra la Festa de la Fil·loxera on es rememora l’arribada i l’extinció d’aquesta temible plaga.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s