El cinema oblidat

A finals del XIX va tenir lloc a París, la primera projecció pública d’una pel·lícula. Els germans Lumière no van ser els primers a inventar el cinema, però sí els qui es van endur la glòria. Poc després s’obrien a Barcelona les primeres barraques ambulants de projecció i el 1908 s’inaugurà el primer cinema.

Eduardo Vilaseca devia ser un visionari, ja que aconseguí la concessió de Pathé Frères per a vendre aquí els seus aparells de cinema. El 1922 obrí una luxosa sala de projecció a Via Laietana, amb el nom de Pathé Palace, per diferenciar-la del Pathé Cinema que ja tenia a Rambla de Catalunya.

Pathé Palace. Palacio del Cinema. Via Laietana. Barcelona

L’edifici va ser projectat per Eusebi Bona, probablement més conegut per ser l’autor de l’edifici de La Unión y el Fénix de Passeig de Gràcia o la remodelació del Palau Reial de Pedralbes. Però també va fer o reformar fins a set cinemes a Barcelona! Vaja, que era tot un expert.

La sala va anar canviant de noms, segons el règim polític o el propietari, fins que es va anomenar Palacio del Cinema. El 1961 s’hi va calar foc i l’edifici va ser reformat, tot i que mutilant la façana per dalt i per baix. El frontó era coronat d’unes grans gerres, que a la remodelació es van convertir en relleus entre les finestres.

Després de tancar definitivament (el 2001), va ser protagonista de diverses ocupacions reivindicatives, amb un discutible i agredolç final. Ara podeu veure’l dormint el somni dels justos tot esperant una resurrecció.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s