Justícia divina

Les mitologies són com les revistes del cor: infidelitats a dojo. El problema afegit és que mai saps de qui estan parlant, perquè són els mateixos personatges, però amb noms diferents.

Com que la raça humana és una font inesgotable d’injustícies (i infidelitats), quinze segles abans de Crist, els egipcis van decidir que necessitaven una deessa defensora dels drets. Li van posar l’impronunciable nom de Nehemetauey.

Després, els grecs se la van fer seva amb un altre nom difícil, que ve a dir justícia: Dikaiosyne. En realitat, el nom ve de Dike (o Dice), filla de Zeus, que protegia les empreses nobles dels humans i perseguia els dolents. Per això, en una mà porta una balança i a l’altra una espasa: fer justícia i impartir-la.

Els romans li van canviar el nom pel de Iustitia. Els europeus del segle XV li van posar una bena als ulls, per representar l’objectivitat i la imparcialitat (ai, espereu que em rigui una mica).

La Equitativa. Via Laietana. Barcelona

Assegurances justes.

El 1905 la família Rosillo va fundar una companyia d’assegurances, filial d’una altra americana. Amb el temps es coneixeria com La Equitativa i va encomanar edificis a importants arquitectes. Un d’ells el trobem a la Via Laietana de Barcelona.

Va ser projectat el 1922 per Ignasi Brugueras Llobet, arquitecte molt interessat en l’art precolombí. A la part més alta destaquen dues torres que recorden construccions maies o asteques. Per les exagerades proporcions, hi ha qui en diu estil monumentalista.

Dins una fornícula hi ha una escultura que la feina és nostra per saber que és. Doncs bé, es tracta d’una representació de La Justícia. A la mà esquerra duu un ceptre, probablement perquè l’espasa divina era poc adequada per a una companyia d’assegurances.

La Equitativa. Via Laietana. Barcelona

De fet, en un principi van utilitzar la imatge d’una dona protegint un nen i una vídua. Quan la casa mare va partir peres amb els Rosillo, aquí van triar la deessa de la justícia com a imatge. Equitativa també es podria traduir per justa.

Si compareu amb l’edifici que l’entitat tenia al Passeig de Gràcia, veureu allà que la senyora torna a empunyar l’espasa. Vés a saber què devia passar.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s