Autoconstrucció

El districte de Nou Barris de Barcelona a vista d’ocell.

El baró sense torre.

En una vertiginosa barreja de mite, història i religió que, la veritat, no he acabat d’entendre, trobem que el baró Hug de Pinós, nascut a Bagà, seria (mal els hi pesi als francesos) el primer Mestre de l’Orde del Temple al segle XI.

Un descendent va anar a parar a prop de Montcada i Reixac, on va construir la seva mansió. Durant la Guerra de Successió (segle XVIII) va anar a favor de l’arxiduc Carles, cosa que els guanyadors borbons no li van perdonar i li van enderrocar la casa. La va reconstruir, però al cap de pocs anys les forces napoleòniques la van saquejar.

Els problemes econòmics van portar a malvendre els terrenys al baró de Sivatte a principis del segle XX i la casa es va conèixer com la Torre del Baró. El que el nou comprador no sabia era que el 1967 li passaria una autopista pel damunt que definitivament esborraria qualsevol rastre.

Torre del Baró. Nou Barris. Barcelona

La ciutat que no va ser.

Als extensos terrenys de la seva propietat, el baró i un grup d’inversors van projectar una ciutat jardí, a l’estil de les que s’estaven fent a l’avinguda del Tibidabo i el Park Güell. Però tan sols es van fer les parets exteriors del que havia de ser un hotel, ja que el projecte fracassà i ningú no va comprar un sol terreny en aquesta llunyana muntanya.

Torre del Baró. Nou Barris. Barcelona

Què és una ciutat jardí?

A finals del XIX, l’escriptor anglès Ebenezer Howard va encunyar aquest terme per a una idíl·lica urbanització amb cases unifamiliars amb jardí, un centre comercial i una àmplia avinguda. Aquest projecte, que pretenia anar contra l’especulació del sòl, només es va realitzar en part, però altres ciutats en van prendre nota, com Barcelona.

El castell.

L’indret va ser ocupat pels soldats republicans i més tard convertit en camp de concentració fins que va quedar totalment abandonat. La reivindicació popular de l’edifici com a tret distintiu del barri, el va salvar de la desaparició i ara és visitable.

Torre del Baró. Nou Barris. Barcelona

La llegenda.

Una romàntica història explica que l’edifici es va construir perquè la malalta filla del baró pogués gaudir d’aire pur, però en morir prematurament, les obres es van aturar.

Autoconstrucció.

Aquesta paraula la va dir el guia per explicar un fet i penso que pot ser una definició de bona part d’aquest districte.

D’un passat eminentment rural, aquest barri va transformar-se en una urbanització massificada degut a la immigració obrera dels anys 50. Per a uns es construïren les ‘cases barates’. Els altres es van adherir com van poder a l’orografia muntanyenca, construint ells mateixos els seus habitatges.

El 1984 s’agruparen diferents zones sota el poc original nom de Nou Barris, tot i que actualment l’integren tretze.

Torre del Baró. Nou Barris. Barcelona

L’entorn.

Les vistes dalt de la torre són entre fantàstiques i decebedores. Si obviem les urbanitzacions grises i massificades i les torres d’alta tensió, un dia clar ens permet veure un ampli horitzó, des de Collserola, al Montseny, la Serralada Litoral i Montserrat. I allà a baix, el mar infinit. Realment hagués estat un bon lloc per a una ciutat jardí.

Torre del Baró. Nou Barris. Barcelona

Per cert, vull felicitar el guia per les interessants explicacions històriques i naturalistes. Em va fer descobrir una part de Barcelona totalment desconeguda per a mi.

 

INFORMACIÓ PRÀCTICA

2 responses to “Autoconstrucció

  1. Jo hi he estat també i el guia ens va explicar que les cases barates les construien per la nit començant pel sostre perquè l’ajuntament tota edificació ilegal que no tenia sostre la tirava a terra. Em sembla un lloc super interessant que no hi hagues anat mai si no m’ho haguessin dit. Gràcies per l’article. Pobre baró XD

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s