La piscina miraculosa

Temps era temps (segle VIII aC vull dir) quan a un lloc de Jerusalem anomenat Bethesda, hi havia unes piscines on es rentaven les ovelles abans de sacrificar-les al temple. Això va afavorir que la gent atorgués a aquestes aigües propietats miraculoses i molts invàlids anaven per aconseguir la curació.

L’evangeli de Joan explica que, uns quants segles més tard, Jesús va guarir en aquest lloc un malalt que feia trenta-vuit anys que jeia al llit esperant el miracle.

sarcòfag Bethesda. Catedral. Tarragona

Si aneu aveure la catedral de Tarragona, cal que us atureu a la dreta de la façana per observar un relleu romà del segle IV dC, que detalla aquest fet. En realitat es tracta d’un sarcòfag que vés a saber com va anar a parar aquí. La peculiaritat és que tan sols hi ha dos més a tot el món que relatin aquesta escena. I aquest sembla ser el més antic. Apa!

sarcòfag Bethesda. Catedral. Tarragona

Al centre hi ha una arcada, probablement una de les entrades de la piscina, des d’on Jesús sembla parlar amb el minusvàlid que jeu a la seva llitera a la part inferior, al costat dret de la columna.

Damunt seu hi ha unes ones representen la piscina, i a la part superior, veiem com Jesús acomiada al coix que s’endú el llit a l’esquena.

sarcòfag Bethesda. Catedral. Tarragona

Us heu fixat amb el vestit del malalt? A sota vesteix com un ric, mentre que a dalt, un cop curat, ja vesteix com un humil seguidor de Crist.

Però, com si es tractés d’un còmic, encara trobem més històries.

A l’extrem esquerre veiem uns personatges petits. Segons es relata a l’evangeli de Mateu, són tres cecs a qui Jesús, que toca els ulls d’un d’ells, els retorna la vista.

sarcòfag Bethesda. Catedral. Tarragona

A continuació, una dona que patia problemes menstruals, segons l’evangeli de Marc, s’agenolla i toca el vestit de Jesús i queda curada.

Al costat dret hi ha dues escenes més. Ja veieu que l’espai està ben aprofitat! Dalt d’un arbre apareix Zaqueu, un home molt ric, usurer i recaptador d’impostos i per tant, amb ben pocs amics. Quan Jesús va entrar a Jericó, Zaqueu no es va voler perdre l’espectacle i va pujar dalt d’una figuera per veure millor. Però Jesús li digué que ja podia anar baixant perquè es volia hostatjar a casa seva. Aquest fet va provocar més d’un murmuri. Però el ric va entendre el què i es convertí.

sarcòfag Bethesda. Catedral. Tarragona

I finalment tenim l’entrada triomfal a Jerusalem. Diverses persones estenen mantes i sostenen palmes mentre Jesús, damunt d’un pollí, entra a la ciutat.

Per què aquestes i no unes altres? No sóc teòleg per donar una explicació com cal, però sigui com sigui, totes parlen de la salvació. Una llàstima no veure els altres tres costats del sarcòfag.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s