Guerra de poders

Itinerari per Noia (A Coruña). Segona part.

Passem pel costat de la porta lateral de l’església de San Martiño, amb un relleu de la Verge amb el nen, sant Josep i Lope de Mendoza, arquebisbe de Santiago al segle XV.

Noia. Galícia

Selfie amb arquebisbe.

Anem a la Praza do Tapal, on antigament hi havia el castell defensiu. Al mig hi ha una creu gòtica del segle XIV i presidint l’espai, l’església de San Martiño, d’aspecte de fortalesa i rodejada de misteris.

Noia. Galícia

Deixebles suportant el pes de la porta.

Veureu que un campanar és a mig fer. Hi ha qui assegura que una maledicció caurà damunt qui intenti acabar-lo. La llegenda es va reforçar fa uns anys, quan un jove director de cine va morir en caure mentre rodava una pel·lícula. El més probable és que la causa real vingui de lluny, quan la poderosa Noia va fer ombra a Santiago. Sembla que el prelat va impedir acabar l’església, que havia de ser a imatge de la de Compostel·la però molt més gran.

Noia. Galícia

La maledicció del campanar.

Observeu la portalada. Si teniu present la de Santiago, trobareu similituds. Els dotze apòstols fan de columnes que sostenen l’arcada. Al mig de l’arc, Jesús. A cada banda els ancians bíblics tocant instruments. Tot i que el llibre de l’Apocalipsi parla de 24, aquí només hi ha la meitat.

Noia. Galícia

Així és el cel.

Més amunt, una filera de 14 d’àngels. Però ara mireu bé. A mà esquerra, la figura d’una dona que es toca la panxa i a la dreta, un àngel dempeus. És una de les més originals representacions de l’Anunciació de Maria.

Al damunt, una impressionant rosassa, finament treballada, amb quatre àngels a cada costat.

Noia. Galícia

Àngels mirant per la finestra.

Dues coses no puc explicar per manca d’informació. La primera es tracta de les carotes grotesques als peus dels apòstols, que en algun moment fins i tot semblen extraterrestres.

Noia. Galícia

Rostres inquietants.

La segona són les mènsules al voltant de la façana, com si fos per a un espai cobert o una balconada que mai es va fer.

Noia. Galícia

Balcó, pont o ampliació?

Entrem a la Rúa Cantón per veure el Pazo Dacosta, un bon exemple d’arquitectura gòtica civil. La data 1339 i el nom del propietari (Vasco da Costa) estan gravats a la paret.

Noia. Galícia

Queda clar qui ho va fer i quan.

A la Rúa Mazacáñamos es troba la Casa Malvar amb escuts a la façana, de la qual tampoc tinc informació. Vorejant el carreró podreu veure les galeries cobertes posteriors.

Noia. Galícia

Record d’un gran passat.

Sortim a la Rúa de Galicia i passem davant de l’edifici de l’antic Casino. Construït als anys 20, les sales de joc d’aquesta emblemàtica entitat, eren freqüentades per socis de tota la comarca. És interessant el treball de forja del balcó i les finestres.

Noia. Galícia

Flors de metall.

Ens queden per veure algunes coses que m’han semblat interessants, que no imprescindibles. Si voleu, podeu acabar aquí la ruta. Si teniu ganes de més, continuem 450 metres pel mateix carrer, fins a trobar la capella de San Bernardo. Va ser cremada durant la Guerra Civil i encara està pendent que acabin les tasques de reparació. Sant Bernat de Claraval va ser un monjo francès responsable d’escampar l’orde del Cister al segle XII.

Noia. Galícia

Dos estils i un mateix sant.

Baixeu per la Rúa Luis Cadarso per veure el Ponte de Traba. Aquest pont, per on passava la via romana, unia dos barris a banda i banda del riu. Es creu que va ser construït al segle XIV, en un moment de gran expansió de la vila.

Noia. Galícia

Un pont per a crèixer.

Al costat es veuen les restes d’una casa senyorial amb un escut a la façana.

Noia. Galícia

La glòria del passat.

Seguim avall pel mateix carrer i acabem l’itinerari al número 31, on s’aixeca un interessant habitatge art déco. El mestre d’obres Antonio Mato va projectar-lo el 1940 com a residència pròpia.

Noia. Galícia

Cada època té el seu estil.

 

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Anuncis

3 responses to “Guerra de poders

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s