La Maria que s’endugué el vent

La història de Viveiro, a Galícia, es remunta al segle IX dC. Tot i el seu interès patrimonial, no sol entrar en les rutes turístiques habituals. Us proposo un breu recorregut per conèixer el centre.

L’origen del topònim és incert, segons es consideri que ve del llatí o de les llengües cèltiques, així que ho deixarem estar.

Viveiro. Galicia

Racó del claustre.

En part per la seva estratègica situació a la ria del mateix nom i en part pels antics jaciments d’or, aquest nucli va experimentar un desenvolupament econòmic a partir del segle XII que encara conserva.

Viveiro. Galicia

El pas del temps.

Només arribar i veure el pont del segle XVI amb més d’un quilòmetre de llarg, ja penses que aquí hi ha molt per veure. La construcció original dels romans, present a l’escut, va donar pas a aquest, una mica canviat per les remodelacions.

Viveiro. Galicia

Aquest pont les ha vist de tots colors.

És obligatori entrar per la porta de Carlos VCastelo da Ponte. Aquest accés, de caràcter més commemoratiu que no pas defensiu, recorda quan l’emperador va eximir Viveiro de pagar tributs, mentre duressin les obres de reconstrucció, a causa d’un incendi que va devastar la ciutat.

Viveiro. Galicia

Si ens treus els impostos et farem una porta.

Entrem pel carrer María Sarmiento, que no és la del conte escatològic, sinó l’esposa d’un capità, que al segle XVI va cedir els seus béns per a la creació d’una de les primeres escoles seglars de gramàtica.

Viveiro. Galicia

Un record que no s’emporta el vent.

A la Praza Maior, amb el desafortunat edifici de l’ajuntament que trenca l’harmonia, es poden veure les típiques tribunes tancades amb vidre per protegir-se del mal temps i tenir llum natural.

Viveiro. Galicia

Sant Jaume a cavall.

Arribem a la rúa Cervantes on podem veure el traçat de la desapareguda muralla. Visitem l’església de San Francisco, que al segle XIII quedava fóra de la ciutat. Es creu que va ser fundada per un frare deixeble directe de Sant Francesc d’Assís.

Viveiro. Galicia

Filigrana ornamental.

Fixeu-vos amb les dues arcades a cada banda de la porta principal. Eren les entrades a dues capelles. Observeu el delicat treball de les voltes i les pintures murals de l’interior d’una d’elles.

Viveiro. Galicia

Escena medieval.

Una porteta a l’esquerra ens porta al claustre del segle XVIII.

Viveiro. Galicia

Pau monacal.

De l’antic edifici romànic només es conserven tres arcs i una porta delicadament treballada.

Viveiro. Galicia

Tancat i barrat.

Tornem a la rúa Margarita Pardo i a cinc metres de la cantonada entrem al Calexón do Muro. Aquest estretíssim passadís resseguia l’interior de la muralla.

Viveiro. Galicia

L’espai més ben aprofitat.

Trencant per diferents carrerons ens plantarem davant l’església de Santa María do Campo. És considerada la mostra d’estil romànic més pur de Galícia (excepte els campanars, que són molt posteriors).

Viveiro. Galicia

Pura pedra romànica.

Doneu la volta per veure l’absis i la inscripció a la porta de la sagristia.

Viveiro. Galicia

Una paret molt noble.

Només per curiositat, acosteu-vos al lloc on es troba la propera Gruta de Lourdes, realitzada el 1925 a imitació de l’original a França. Com veureu pels nombrosos exvots, encara gaudeix de gran devoció. Un exvot és un objecte ofert a una divinitat per agrair un favor rebut i el seu origen es perd en la prehistòria.

Viveiro. Galicia

Sembla que molts han vist complert el seu desig.

Prenem la rúa Irmáns Vilar Ponte i baixem per Constanza de Castro per veure el teatre, dedicat a Pastor Díaz, poeta i polític de cert renom al segle XIX. A la façana, unes carotes ens recorden l’ús del local.

Viveiro. Galicia

Carota teatral.

Com sempre dic, hi ha més per veure, però us deixo a vosaltres el mèrit de descobrir-ho.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s