Camp d’estrelles

Diu la tradició, que no la història, que a l’apòstol Jaume li va correspondre predicar l’Evangeli a la Hispània romana. Sembla que no el va escoltar gaire gent i se’n tornà a Jerusalem on Herodes li va fer tallar el cap.

Catedral de Santiago de Compostela. Galicia

Presidint la catedral de Santiago.

Els deixebles van dipositar el cos en una barca que, vés a saber com, va arribar prop del que ara coneixem com Santiago de Compostela, on va ser enterrat i ràpidament oblidat. Segles més tard es van veure estrelles que lluïen damunt la tomba i d’aquí ve el nom Compostela, és a dir ‘Camp d’estrelles’ (Campus Stellae).

Santiago de Compostela. Galicia

Vigilant amb dos colegues la praza da Quintana. Santiago.

Tot aquest muntatge digne d’una pel·lícula de fantasia, va originar un lucratiu moviment de pelegrins que encara continua.

Fisterra. A Coruña

El final del Camí. Fisterra.

De quin color era el cavall blanc?

A l’Edat Mitjana aquest sant es convertí en el màxim protector de batalles, fins i tot inventades. D’aquí la frase ‘Santiago y cierra España’ (amén). Segons s’explica, va aparèixer muntat en un cavall blanc lluitant contra els musulmans.

església de Betanzos. Galicia

Timpà de l’església de Betanzos (A Coruña).

I la petxina?

La llegenda s’amplia quan la barca amb les despulles del sant arribà a la costa gallega. Un xicot a cavall que participava en un joc popular, va caure al mar i la intercessió de Jaume va evitar que s’ofegués. El jove va sortir de l’aigua recobert de vieires i des de llavors, diuen, s’instaurà aquesta imatge com a símbol dels pelegrins.

A Coruña. Petxines. Galicia

La vieira, omnipresent a tots els carrers.

Mil maneres d’escriure el nom.

En hebreu és Jacob (Iacob), que, a través del llatí va derivar en Iago, Sant Iago i finalment en Santiago. També va prendre altres formes com Yago, Jacobo o Diego. Aquí es convertí en Jaume. Per cert, sembla que el sant també va passar per terres catalanes. Un dia que estigui inspirat us ho explicaré, que la història també té gràcia.

Lugo. Galicia

Sota cobert a la Puerta de Santiago. Lugo.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s