Quedar-se de pedra

Les gàrgoles de la catedral de Barcelona vigilen els turistes, però aquests no sembla que s’adonin.

Aquest element es comença a utilitzar a partir del segle XIII. Primer eren simples forats per on desaiguar la pluja i de mica en mica es van anar sofisticant fins a encomanar-los a importants talladors. Cada vegada es van fer sortir més per evitar que l’aigua erosionés les parets.

gàrgola catedral Barcelona

Per quedar-se de pedra.

Una llegenda francesa explica l’origen del nom gàrgola. Un drac anomenat La Gargouille destruïa tot amb el seu alè i ocasionava inundacions amb l’aigua que escopia. Un sacerdot el va aplacar amb el senyal de la creu i el van agafar i cremar en una foguera. Però el coll i el cap no es van cremar. Com a recordatori, el van reproduir en pedra dalt les catedrals.

gàrgola catedral Barcelona

Vine, vine, que tinc gana!

Una tradició més propera diu que es tractava d’éssers malignes que feien burla de la processó de Corpus. Com a càstig van ser convertits en pedra i col·locats dins el recinte sagrat.

gàrgola catedral Barcelona

Com et distreguis et prenc el gelat.

Sovint es relacionen amb el diable, i és cert que moltes tenen formes poc amistoses, però no sempre és així. De vegades ens adverteixen dels mals que ens envolten fora del temple, però d’altres són símbols morals, religiosos o simplement humorístics.

gàrgola catedral Barcelona

Mal de queixals?

Algunes que podem veure al carrer de Santa Llúcia i al del Bisbe són dracs, animals domèstics, com un porc, un personatge maligne i un altre que sembla recargolar-se de dolor.

gàrgola catedral Barcelona

Drac amb cara de porc.

No confondre la gàrgola, que té la funció d’evacuar aigua, amb una quimera, una figura monstruosa a les esglésies medievals, sense més utilitat que la moralitzant.


INFORMACIÓ PRÀCTICA

Anuncis

2 responses to “Quedar-se de pedra

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s