Heràldica santa

L’Hospital de la Santa Creu es creà al segle XV, amb l’objectiu de reunir diversos petits hospitals de Barcelona. Durant cinc-cents anys va donar servei a tota la província, fins que va ser necessària una ampliació, que és el recinte modernista que ara coneixem.

La majoria d’aquests hospitals depenien de la catedral de Barcelona, que està dedicada a la Santa Creu des del segle VI i el seu escut és una creu com la de l’orde del Temple. Per tant és fàcil endevinar per què l’hospital porta aquest nom i llueix el mateix emblema que la Seu.

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Barcelona

Quan s’edificà el nou hospital, Domènech i Montaner va tenir molta cura d’incrustar aquest emblema, de manera que fos omnipresent a tot el recinte.

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Barcelona

Per si no quedés prou clar, a la façana de l’església intercala a més, els tres claus amb què Crist va ser clavat a la creu. També veiem una Bíblia amb una espasa al damunt, ja que, segons aquest llibre, la paraula de Déu és com una espasa (Hebreus 4:12).

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Barcelona

Tot i les enormes dimensions interiors, es tracta d’una capella, no d’una església. Encara havia de ser més monumental, però la manca de liquiditat va fer reconsiderar el projecte original per tal de reduir despeses.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Sant Antoni Maria Claret 169, Barcelona

Saber més:

Què veure a prop:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s