De sants i bisbes

El primer edifici que el vianant del segle XII trobava només entrar al recinte murallat de Barcelona, era el Palau Episcopal (molt diferent de l’actual). Ampliat i remodelat mil vegades, no sempre amb encert, encara resulta enigmàtic, perquè no és fàcilment obert a les visites. Avui només ens fixarem en una paret, la que dóna a la plaça Garriga i Bachs.

Si els turistes i els arbres us deixen badar a gust (i molt de compte algú no us pispi la cartera), mireu amunt, fins a escoltar un crec a les cervicals. Veureu una façana que, si no fos per uns (descuidats) esgrafiats, no tindria massa interès.

Palau Episcopal. Barcelona

La façana de Sagnier.

Al segle XVIII l’edifici es va modificar profundament en estil barroc. En aquesta cantonada hi havia unes sales que s’enderrocaren pel seu mal estat i es construí una nova ala on s’integraren les habitacions del bisbe, que després resulta que no li van agradar i va ocupar unes altres. La placeta on ara us trobeu no existia, sinó que hi havia un edifici i tot devia ser molt fosc i trist.

Però justament aquesta façana, va ser redecorada el 1928 segons el projecte d’Enric Sagnier.

L’esgrafiat de l’esquerra representa Pacià de Barcelona (o de Barcino), bisbe del segle IV. Pel llibre i la ploma que agafa, veiem que també va ser escriptor. És considerat un dels Pares de l’Església, grup d’escriptors i bisbes que fonamenten la fe catòlica.

Palau Episcopal. Barcelona

En Pacià.

A la dreta tenim Sant Oleguer, també nascut a Barcelona i bisbe de la ciutat al segle XI. A la mà porta la catedral de Tarragona perquè va ser arquebisbe d’aquesta ciutat. Però, si la façana d’aquesta catedral és del segle XIII! Sí, però no oblidem que els esgrafiats són del XX i per tant, l’edifici era com el coneixem.

Palau Episcopal. Barcelona

L’Oleguer.

Una mica més a l’esquerra es pot veure mig amagat, un escut amb molts elements. Sabem que és el distintiu d’un bisbe, pels elements que el voregen: el barret, la creu llatina i els cordons que acaben amb sis borles a cada banda. També veiem els atributs episcopals: un bàcul (el bastó amb mànec amb forma d’espiral) i una mitra (el barret acabat amb punxa).

Palau Episcopal. Barcelona

L’escut del bisbe.

Entenc que es pot tractar de l’escut de Josep Miralles i Sbert, que va ser bisbe de Barcelona entre 1926 i el 1930, que és quan es va reformar aquesta part de l’edifici. A més, sabem que Miralles va adoptar el lema “Sibi, non tibi”, que vol dir ‘per a ells, i no per a tu’ (és a dir, ‘no vaig venir a ser servit, sinó a servir’).

Ara, seieu als bancs de la placeta i deixeu descansar les vostres cervicals, mentre preneu un gelat. Podeu aprofitar per llegir (a ‘rondaller’, és clar), què representa el monument que ocupa tota la paret de la plaça.


INFORMACIÓ PRÀCTICA

2 responses to “De sants i bisbes

  1. Hola! m’agrada molt el teu estil de fotografia comentada. És sempre interessant conèixer la història del què fotografiem.
    Jo acabo d’obrir un bloc de fotografia (no de fotografies), en català. T’agrairé que el visitis!

    Liked by 1 person

    • He visitat el tu bloc i m’he subscrit. Està molt bé! Jo vaig triar una Sony alpha 5000. Tenia clar que volia que fos petita i amb certa qualitat, així sempre la porto a sobre. Altra cosa són les fotos, que em costa molt que em surtin com jo vull :-/

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s