Ni salvats per la campana

A grans trets, la Guerra de la Independència, també coneguda com la Guerra del Francès, suposadament es va donar perquè Espanya i França es repartissin Portugal. Però l’espavilat de Napoleó el que realment volia era controlar la Península i les colònies americanes.

Així que el 1808 van entrar per Catalunya i es muntà un sarau que va durar prop de sis anys.

Quan les tropes franceses van ocupar Barcelona, uns insurgents van preparar una revolta per sublevar la població. Però algú se’n anà de la llengua i el pla va fer fallida.

Dos joves havien de tocar les campanes de la catedral per avisar tothom de l’èxit, sense saber que l’acció havia fracassat. A més, les campanes havien estat silenciades, així que tampoc van sonar.

Els van enxampar amagats als tubs de l’orgue i els van executar juntament amb dos capellans i un militar.

Monument herois. Plaça Garriga i Bachs. Barcelona

Un monument per entregues.

Anys més tard es va voler retre homenatge als anomenats herois del 1809 i els van fer un panteó al claustre de la catedral. Amb la dictadura de Primo de Rivera es va projectar un monument. L’alcalde Garriga i Bachs, a qui se li dedicà la placeta, va cedir aquest espai. Es van fer uns bancs i es col·locaren quatre plafons ceràmics on s’explica la història. Els dibuixos estan basats en uns gravats de Bonaventura Planella, un artista i escenògraf del segle XIX.

Monument herois. Plaça Garriga i Bachs. Barcelona

S’encarregà a Josep Llimona (que no necessita presentació) una escultura amb els cinc herois (que en realitat en van ser més), però el conjunt es va inaugurar sense aquesta obra, ja que encara estava inacabada.

No va ser fins al 1941 quan es rescatà l’escultura dels magatzems municipals i a més s’encarregà un relleu a Vicenç Navarro, un escultor valencià que ha deixat moltes obres a Barcelona (va ser escultor oficial durant la dictadura). El relleu, fet en alabastre, representa dos àngels coronant els herois.

Monument herois. Plaça Garriga i Bachs. Barcelona

Podeu imaginar que el resultat final s’assembla a un trencaclosques de peces diferents.

Una altra vegada que passegeu pel barri gòtic, atureu-vos en aquesta placeta, aparteu (si podeu) els turistes que mengen gelats asseguts als bancs i observeu detingudament aquest racó d’història, tan proper i desconegut.


INFORMACIÓ PRÀCTICA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s