Dues costelles trencades.

El pare d’en Felip era notari i gran amic dels dominics, així que sembla normal que el xicot fos educat pels frares i es fes sacerdot. Era molt actiu i això provocà que fos denunciat de crear una secta, fins i tot pel mateix cardenal. Més tard el papa Gregori XIV el nomenà cardenal, càrrec que ell refusà. Tot això passava al segle XVI a Itàlia.

Felip Neri es va fer famós per recollir els nanos del carrer i ensenyar-los una mica d’educació, música i, naturalment, religió. Sembla que va ser molt apreciat, ja que era alegre i gens cregut.

Sembla que la intensitat amb què vivia la seva fe es traslluí físicament. Segons explica la llegenda, tenia el cor tan gran i ple d’amor que li va trencar dues costelles. Potser per això se’l representa amb una mà al cor.

Sant Felip Neri. Carrer de la Palla 10. Barcelona

Dos segles més tard d’aquests fets, a Barcelona es construïa l’església barroca dedicada a Sant Felip Neri, a la plaça del mateix nom. La curiositat és que el carrer de la Palla passa pel darrere dels edificis de la congregació. Si us fixeu, al número 10 veureu una estàtua del sant, també barroca, amb una mà que sembla dislocada. És normal no veure’l, ja que el carreró és estret i fosc i l’escultura necessita un bon cop de fregall.

Art en moviment.

En general, l’escultura barroca es caracteritza per una gran expressivitat dels moviments i dels sentiments. És com si sota la roba hi hagués una vespa i l’individu es recargolés per evitar la picada.

Comparant-la amb la de la façana de l’església, veureu que són molt similars, només que aquella té la cara neta.


INFORMACIÓ PRÀCTICA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s