A Vallfogona no hi ha fogons

El nom de Vallfogona de Riucorb (Conca de Barberà) està documentat al segle XIII com a ‘valle foecunda’, que vol dir vall fèrtil. Un altre possible origen és la de ‘Vallis Alfedis’, és a dir, la vall d’un tal Alfeu. Cadascú pensi el que li sembli.

Vallfogona de Riucorb. Conca de Barberà

Unes escales, un jardí.

>Aquesta població és coneguda per dos fets. En primer lloc, tenim el balneari creat al segle XIX per aprofitar les aigües mineromedicinals.

Però us sonarà molt més pel llegendari Dr. Francesc Vicent Garcia, el famós rector de Vallfogona nascut al segle XVI i que va trobar en aquesta població la inspiració per escriure la seva obra. Està considerat com el primer escriptor de la literatura barroca catalana, malgrat el seu llenguatge poc acadèmic.

Vallfogona de Riucorb. Conca de Barberà

Els cants del rector.

Passem per la plaça Major, porticada en altre temps i seguim pel carrer del forn, amb un petit pont que uneix dues cases.

Vallfogona de Riucorb. Conca de Barberà

Salvant distàncies.

Unes escales pugen pel costat del castell, documentat al segle XII, però ara molt reformat. Aquesta població, com moltes de la comarca, formava part d’una comanda, és a dir, un punt neuràlgic que aplegava cavallers de l’orde del Temple. La seva missió era protegir i allotjar els pelegrins cap a llocs sants.

També veiem un gran monòlit de pedra en honor del fundador de la vila, Gombau II d’Oluja.

Vallfogona de Riucorb. Conca de Barberà

Llarga vida al fundador.

L’església de Santa Maria és el resultat de mil canvis i afegits. Per exemple, la portalada romànica prové d’una ermita.

Vallfogona de Riucorb. Conca de Barberà

Descansi en pau.

L’estàtua de Sant Pere dalt la teulada té la seva història. Procedent de l’ermita de Sant Pere dels Bigats, va quedar arraconada en algun lloc de la nova parròquia, fins que al segle XVIII el bisbe va dir que allò era un afront i que si no la posaven en un lloc més alt, que l’enterressin. Dit i fet, els vilatans la col·locaren al lloc més alt de la façana, provocant un bon enrenou per aquesta gosadia. Des de llavors es coneix per Sant Pere de la Teulada.

Vallfogona de Riucorb. Conca de Barberà

Vigilant la parròquia.

La creu de terme renaixentista, és una de les set que hi havia. Per una cara veiem Crist crucificat i per l’altra la Verge i sants a la base.

Vallfogona de Riucorb. Conca de Barberà

La creu que va canviar de lloc.

Ens acostem a la interessant font formada per tres piques per abeurar el bestiar i la font dins una capelleta. Al davant hi havia la creu que hem vist abans, dotant el lloc de la simbologia cristiana del naixement (aigua, bateig) i la mort.

Vallfogona de Riucorb. Conca de Barberà

Una font, diversos usos.

I així arribem a la plaça del Canonge Corbella, on ens fixarem amb el curiós monument dedicat a l’escolà que tingué el rector i que va morir amb 12 anys.

Vallfogona de Riucorb. Conca de Barberà

L’escolà també forma part de la història.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s